Rijeke u većem dijelu BiH u porastu

2

poplave mostKiša koja pada od nedjelje i porast temperatura uzrokovali su topljenje snijega u Bosni i Hercegovini što je dovelo do porasta vodostaja koji prijeti izlijevanjem rijeka iz korita, javlja Anadolija.

Jutros je visina rijeke Bosne iznosila 345 centimetara, sa tendencijom porasta na granici izlijevanja, navodi se u izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Zasad nije ugroženo stanovništvo, niti je došlo izlijevanja iz korita.

Prema posljednjim informacijama, poplavljen je podvožnjak u naselju Nemila u Zenici, te nije prohodan za autobusni promet. Regionalni put Nemila – Bistričak trenutno je obustavljen.

Selo Plahovići ostalo je bez putne komunikacije uslijed odrona i klizišta. U Kaknju se nivo rijeke Bosne povećao za jedan metar.

FHMZ da je u porastu vodostaj rijeka Bosna, Ribnica, Trstionica, Zgošća, Krivaja, Gostović, Usora, Tešanjka, Fojnica, i da i dalje raste.

nabijale-rijeke

U Žepču je došlo do pokretanja klizišta u mjestu Čole, što prijeti putnoj komunikaciji Donje Golubinje – Mjestova Ravan. Ekipe Civilne zaštite trenutno su terenu. Angažirana je i mehanizacija na saniranju klizišta.

Obilaskom terena utvrđeno je da nije došlo do izlijevanje rijeka Usore i Bosne u najplićem dijelu korita rijeka, vodostaj je metar ispod kritične točke izlijevanja.
FHMZ navodi da su u Zeničko-dobojskoj županiji potoci i pritoke u granicama normalnog vodostaja i da ekipa županijske uprave civilne zaštite nije registrirala ugrožavanje stanovništva.

U općini Pale u Federaciji rijeka Prača je dostigla kritičnu točku i trenutno prijeti izlijevanjem iz korita.

Vodostaj Drine i njenih pritoka u blagom je porastu i nema opasnosti od izlijevanja iz korita, dodaje se.

U Srednjobosanskoj županiji Služba za civilnu zaštitu Kiseljak javila je da je uslijed izlijevanja potoka i pojave površinskih voda došlo do ugrožavanja kuća u naseljima Dugo Polje i Rudnik.

“Prema trenutnim podacima, voda još nije ušla u objekte”, navodi se.
U Hercegovačko-neretvanskoj županiji meteoalarm izdao je narančasto upozorenje.

“Nakon jučerašnjih padavina, vodostaji rijeka su u značajnom porastu”, navodi se i upozorava da je vodostaj rijeke Neretve u gornjem tijeku dosegao 250 centimetara.
BIHAMK upozorava da se zbog vode na putovima promet odvija otežano na magistralnom putu M-17, M-18 i M-5. Skreće se pozornost na odrone kamenja na kolovozima.

“Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je promet na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava”, priopćio je BIHAMK.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo, u sarajevskoj općini Ilidža obilne kiše su zaprijetile plavljenjem 50 kuća. Evakuirana je jedna starica.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske navodi da je došlo do porasta nivoa svih rijeka u tom bh. entitetu.

“Porast vodostaja je naročito izražen na rijeci Vrbas, na hidrološkoj stanici Delibašino selo”, navodi se u izvještaju.

Nema zabilježenih žrtava i ekipe Civilne zaštite su u stanju pripravnosti.

Iz područnih uprava Doboj i Trebinje civilne zaštite Republike Srpske javljeno je da nema izlijevanja rijeka iz korita.

Fena/Anadolija

facebook komentari

  • peppermintt

    di je ona nesrića kvot, imam za njeg pismu-padaj kišo dugo dugo…:P .)))

  • peppermintt

    doista je neobično što se to događa pa za relativno kratko kišno vrime odmah ovakve bujice ?? pa i prije je padala kiša vele naši stari ali tribalo je dana i dana za ovakav vodostaj ????