Pratite nas

Gospodarstvo

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

Objavljeno

na

Foto: Poslovni.hr

Rimac automobili zajedno sa svojim kineskim partnerom Camel grupom u Kini grade tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna američkih dolara odnosno gotovo milijardu kuna.

Rimac će uložiti pet milijuna eura i znanje te dobiti 40 posto vlasništva. Tvornica bi se treba izgraditi do kraja ove godine

Nova tvornica bit će usmjerena isključivo na kinesko tržište.

“Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast”, rekao je za Poslovni dnevnik Mate Rimac.

Tvornica se gradi u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, i podjednako je udaljena, oko tisuću kilometara od tri najvažnije gospodarske točke, Pekinga, Šangaja i Hong Konga. Na širem gradskom području živi pet i pol milijuna ljudi.

Prema podacima gradske uprave Xiangyanga u posljednjih pet godina na području grada realizirano je investicija u vrijednosti 400 milijardi juana. Preračunato, to je nešto manje od 400 milijardi kuna. Koliko je taj iznos ulaganja velik najbolje ukazuje usporedba s Hrvatskom. Taj jedan, nama manje poznati kineski grad primio je samo u posljednjih pet godina gotovo dvostruko više investicija nego cijela Hrvatska od osnutka do danas.

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

 

Rimac u Ženevi predstavio svoj novi superautomobil

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Gordana Kovačević: Hrvatska bi uvođenje 5G tehnologije trebala proglasiti strateškim projektom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Peta generacija mobilnih mreža (5G) nije samo jedna u nizu tehnologija. Ona donosi nove prilike i velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja i omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja i novih aplikacija, kazala je Kovačević

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević u utorak je na predstavljanju aktivnosti te tvrtke u istraživanju i razvoja novih tehnologija, istaknula da uvođenje 5G tehnologije treba proglasiti strateškim projektom u Hrvatskoj.

Peta generacija mobilnih mreža (5G) nije samo jedna u nizu tehnologija. Ona donosi nove prilike i velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja i omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja i novih aplikacija, kazala je Kovačević na predstavljanju na kojemu je gostovao premijer Andrej Plenković.

»Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom u Hrvatskoj i da se u tu tehnologiju dodatno investira«, istaknula je Kovačević.

Ocijenila je da 5G tehnologija daje velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja te omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja, novih aplikacija itd.

Istaknula kako istraživanje, razvoj i inovacije osobito u IT industriji trebaju biti u vrhu prioriteta svake države te kako u razvoju 5G tehnologije treba postići nacionalni konsenzus.

Razvoj novih rješenja, proizvoda, usluga temeljene na 5G tehnologiji omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, a pred nama u Hrvatskoj je velika prilika da se strateški pozicioniramo u tim tehnologijama, kazala je Kovačević.

Izvijestila je da je kompanija dobila dodatne odgovornosti u razvojno-istraživačkom centru vezane uz razvoj pete generacije mobilnih komunikacijskih mreža, što je, kako je rekla, najzahtjevnije i najzanimljivije područje u ICT industriji.

Osim širenja znanstveno istraživačkih-centara u Zagrebu i Splitu, najavila je otvaranje razvojno-istraživačkoga centra u Osijeku. U suradnji sa Sveučilištem u Osijeku, gradom i županijom napravit ćemo model kako da mladi ljudi u Slavoniji nađu kvalitetne poslove u Ericssonu Nikoli Tesli, rekla je Kovačević.

Čestitajući »Tesli« koji je, kako je kazao, lider u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, premijer Plenković je istaknuo kako je 5G tehnologija novi veliki skok u transformaciji tehnologija i da se razvojno-istraživački centar u Osijeku uklapa u vladin projekt »Slavonija, Baranja i Srijem« kojim se želi domaćim i novcem iz EU-ovih fondova privući investicije i zaposliti ljude.

»Suradnja akademske zajednice, biznisa i vlasti predstavlja model po kojem su najrazvijenije europske zemlje stvorile gospodarski rast i razvoj«, kazao je Plenković.
Što se tiče potpore Vlade, podsjetio je uz ostalo na zakon o poticanju ulaganja i olakšice kao što je smanjivanje naknada za radio-frekvencijski spektar.

»Tko ne bude lovio korak s petom generacijom, teško da će ikad uloviti neku šestu, kako to biva u ovoj industriji koja se brzo mijenja i raste. Zato smatram da se moramo brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije«, istaknuo je Plenković.

Na predstavljanju je istaknuto je kako će prelazak na petu generaciju mobilnih mreža donijeti mnoge dobrobiti korisnicima i mnogim granama industrije. Predviđa se da će do 2023. godine broj korisnika 5G mreža doseći jednu milijardu, a globalni podatkovni promet će porasti osam puta.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Osječko-baranjsku županija dodjeljuje uskrsnice za 5.155 umirovljenika

Objavljeno

na

Objavio

Povodom blagdana Uskrsa od 19. ožujka 2018. godine počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 150,00 kuna, odnosno uskrsnica za 5.155 umirovljenika s područja Osječko-baranjske županije. Naime, sukladno financijskim mogućnostima Županije, župan Ivan Anušić donio je rješenje o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije čija je mirovina 1.200,00 kuna ili manje.

Za tu namjenu iz proračuna će se isplatiti ukupno 773.250,00 kuna, a novac će se dostaviti na kućne adrese umirovljenika.

Isplata ovih jednokratnih novčanih pomoći obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Osječko-baranjsku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnike invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a korisnici nisu u radnom odnosu.

Uskrsnicu mogu ostvariti i umirovljenici čiji ukupni iznos mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi 1.200,00 kuna ili manja, kao i drugi korisnici mirovine koji iz nekih razloga nisu na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a imaju navedeni iznos mirovine.

U županijskom proračunu osigurana su i dodatna sredstva za umirovljenike koji eventualno nisu na navedenom popisu HZMO-a, a također imaju mirovinu 1.200,00 kuna ili manje te stoga mogu podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Osijek, Kapucinska 40/I.

Zahtjevi za isplatu 150,00 jednokratne novčane naknade primat će se do kraja travnja, a za eventualne nejasnoće građani se mogu javiti na telefonski broj 031 221 660.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati