Connect with us

Gospodarstvo

Rimac partner Hrvatske u europrojektu za baterije

Objavljeno

on

Europska komisija u utorak je odobrila tzv. „jesenski“ set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija.

Cilj integriranog projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija, a u projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica Europske unije koji će surađivati. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili, priopćili su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, iz kojeg poručuju kako će se koristi projekta preliti na čitavo hrvatsko gospodarstvo.

– Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac, istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH.

– Realizacijom ovog projekta Hrvatska će postati puno privlačnija ulagačima u auto industriju, što će doprinijeti izgradnji novog snažnog industrijskog sektora, otpornog na krize, izjavio je Plenković.

Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora, što će potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore, navode iz Ministarstva. Koristi od ovog projekta prelit će se na čitavo hrvatsko gospodarstvo, dodaju.

– Osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje se do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

 

Rimac: Dobivanje potpore bit će snažna podrška daljnjem rastu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari