Connect with us

Gospodarstvo

Rimac počeo ulagati u hrvatske startupove

Objavljeno

-

Novo veliko startup iznenađenje iz Hrvatske zove se Codemap, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je u tu tvrtku uložio inovator Mate Rimac, finacijaš Tomislav Matić i fond SQ Capital.

Zagrebačka tvrtka, koja je krajem 2020. provirila iznad radara, upravo je zaključila investiciju od 1,7 milijuna kuna (225.000 eura) za širenje u SAD.

Ne baš velik iznos u odnosu na investicije u startupe koje su u Hrvatskoj zaredale posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, Codemap je prvi startup u koji su svoj novac investirali osobno Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe te Tomislav Matić, osnivač i direktor Texo Managementa.

Vodeći ulagač u ovoj rundi je dosad slabije poznat hrvatski VC fond SQ Capital, koji je već podupro domaće igrače kao što su Sportening, Fueloyal, Farseer i Miret. K tome, osnivači Codemapa ovo ulaganje opisuju na razini tzv. anđeoske runde, usporedive sa sličnim ulaganjima na razini EU, a biznis kojim se bave opisuju poslovima kojima se bave poput Combisa i King ICT-a.

Osnivači Codemapa su ekonomisti Saša Janićijević i Goran Bušelić te programer Karlo Mamić. Saša Janićijević, suosnivač i izvršni direktor Codemapa, kaže da su dosad razvoj financirali vlastitim sredstvima i tražili ulagače.

“Tražili smo investitore koji su zainteresirani za automatizaciju proizvodnje softvera. Naš je cilj s ovim sredstvima oformiti tim za američko tržište i širiti se na najvećem tržištu za razvoj softvera na svijetu”, kaže Janićijević.

Codemap je prvi hrvatski no-code startup. No-code je naziv za različite web alate pomoću kojih je moguće ubrzati proizvodnju softvera. U prva dva mjeseca rada privukao je tisuću korisnika, preko njega je ugovorena izrada stotinjak softverskih projekata te je pomogao tridesetak ljudi u pronalaženju stalnog posla. Danas je to cloud platforma koja omogućava novi, efikasniji način ugovaranja i vođenja softverskih projekata, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas