Pratite nas

Pregled

Rimčev C_Two proglašen najmoćnijim automobilom svijeta

Objavljeno

na

Foto: MotorAuthority.com / Rimac C_Two

Njemački list Auto Bild napravio je listu 30 najmoćnijih ultra sportskih automobila na svijetu. I Hrvatska ima svog predstavnika na toj listi. i to na prvom mjestu. Pogađate, naravno da je riječ o najnovijoj zvijeri Mate Rimca – modelu C_Two.

Znali smo da će biti čudesan, znali smo da će biti brz, znali smo da će zapanjiti svijet, no nakon predstavljanja u Ženevi vodeći svjetski automobilistički mediji kapituliraju pred novim kraljem ceste – tehnološkim električnim superčudom iz Rimac Automobila – C_Two.

Rimčeva najnovija zvijer ima posve nevjerojatnih 1914 konjskih snaga, maksimalnu brzinu od 412 kilometara na sat, s ubrzanjem do stotke koje graniči sa znanstvenom fantastikom (čitaj ispod 2 sekunde!), okretnim momentom od 2300 Nm i 1950 kilograma, piše Zimo.co.

Iako nećemo navesti svih trideset automobila s Auto Bildove liste, pobrojat ćemo ostalje “medaljaše”, kao i počasno 4. i 5. mjesto s te liste.

Na drugo mjesto tako se plasirao Keatingov TKR (2010), koji isto tako ima impresivne statistike: 1825 konjskih snaga, maksimalnu brzinu od 418 kilometara na sat, okretni moment od 2264 Nm i samo 995 kilograma.

Treća na listi je Koenigseggova Regera (2015), koja ima 1509 KS, maksimalnu brzinu od 410 kilometara na sat, okretni moment od 2150 Nm i 1420 kilograma.

Bugattijev najjači model Chiron nije čak ni na postolju, već je na četvrtom mjestu sa svojih 1500 KS, maksimalnom brzinom od 420 kilometara na sat, okretnim momentom od 1600 Nm i 1195 kilograma težine.

Peto mjesto zauzeo je dobri stari Porsche, s modelom 9ff GT9 Vmax (2102), koji ima 1400 KS, maksimalnu brzinu od 437 kilometara na sat, okretni moment od 1160 Nm i 1340 kilograma težine, piše Zimo.co.

Za kraj ćemo izdvojiti još jednu zanimljivost, ili možda propust, kako vam je draže. Obzirom da je Tesla već predstavila svoj novi Roadster i pokazala njegove sulude performanse, pogotovo ubrzanja od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi i s maksimalnom brzinom preko 400 km/h, pravo je čudo da se taj sportski automobil nije našao niti na Auto Bildovoj ljestvici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Optužnica za ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog branitelja u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, koji je nedostupan hrvatskim vlastima, a kojom ga tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru nakon okupacije grada fizičkim i psihičkim zlostavljanjem počinio ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim braniteljem.

Tužiteljstvo je u utorak priopćilo kako okrivljenoga sumnjiči da je ratni zločin protiv ratnog zarobljenika, tada 21-godišnjeg pripadnika 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, počinio kao pripadnik srpske paravojne postrojbe “Leva supoderica”.

Zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe on je iz prostorije na vukovarskom Veleprometu, gdje su nakon okupacije grada bili zatočeni te zlostavljani i ubijani hrvatski civili i branitelji, izveo tog zarobljenika te ga odveo u kuču u Vukovaru, gdje je bilo još petnaestak naoružanih osoba s obilježjima spomenute paravojne formacije.

U namjeri da se nad njim iživljavaju prije likvidacije tamo su, stoji u optužnici, skinuli s njega jaknu i majicu te ga golog do pasa posjeli na stolicu, vrijeđali ga i pljuvali po licu te ga udarali rukama po glavi i glavom o stol.

Okrivljeni ga je plamenom iz upaljača palio po lijevoj nadlaktici i uhu, a plamenom sa svijeće po bradavicama, tvrdi osječko tužiteljstvo.

Potom su ga drugi pripadnici ove srpske paravojske s cijevi puške pumperice dva puta udarili po glavi od čega je počeo krvariti, razbili su mu bocu rakije o glavu te ga zarezali po tjemenu i čelu.

Ubadali su ga grlićem razbijene boce, a pripadnica te postrojbe je tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala ostale da ga spolno ozlijede, piše u optužnici.

Zarobljeni hrvatski branitelj je trpio velike bolove zbog fizičke torture te intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen.

Do njegove likvidacije, kaže osječko tužiteljstvo, ipak nije došlo jer su ga iz spomenute kuće izvukli i spasili drugi pristigli pripadnici navedene srpske postrojbe “Leva supoderica””.

Okrivljeni nije dostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Tomo Medved: Ne zabrinjava nas stanje u Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u utorak je da ga ne zabrinjava Vučićeva najava dodatnog naoružavanja Srbije te da su se na sastanku s premijerom i predstavnicima Hrvatskoga generalskog zbora osvrnuli na aktualna pitanja u Hrvatskoj, kao i na sigurnosno pitanje.

“Nas to ne zabrinjava. Ozbiljni i odgovorni dužnosnici uvijek analiziraju stanje, ozbiljno ga sagledavaju i imamo odgovor na sva pitanja”, odgovorio je Medved novinarima nakon radnog sastanka održanog u Banskim dvorima, na kojemu su nazočili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Osim o temama koje se tiču programa i aktivnosti koje provodi Hrvatski generalski zbor (HGZ), razgovarali su o aktualnim temama, sigurnosnim pitanjima, migrantskoj krizi i mjerama koje Vlada provodi na tom području, pitanjima vezanima za Schengen, kao i o spektru aktivnosti koje su usmjerene na podizanje razine u svim sposobnostima. Na sastanku su se dotakli i borbenih zrakoplova, odnosno analize prošlih procesa i traženja rješenja.

“Htjeli smo vidjeti kako se gleda na sigurnosnu situaciju u okružju. Znate da se prema Hrvatskoj iz nekih zemalja s istoka vodi virtualni rat ili specijalni rat. Nevjerojatno je koliko dugo to traje i kakve se sve nepredvidive izjave, situacije događaju. Imaju svoju vezu. Malo stvari se događa slučajno”, ocijenio je predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac, pojasnivši da dijelom govori o Srbiji, a dijelom i o BiH.

Istaknuo je da je premijer rekao da će nastaviti razgovarati na tu temu i da ga HGZ upozori ako još nešto primijete. Dodao je da su hrvatsko predsjedanje EU i uspjesi u Bruxellesu “mnogima trn u oku”.

“Dobro stojimo i naravno da to treba malo neutralizirati. I onda vam se pojavi neka skupina koja pretuče neke Srbe koje su gledali utakmicu. Nađeš njih, ali ne znaš poveznicu koja ih je gurnula u to, a očito je odnekud došlo. I onda se govori da je hrvatska ustaška država”, rekao je Miljavac.
Na pitanje otkuda mu informacija da je netko pogurnuo sukobe, Miljavac je uzvratio da ne mogu sve otkrivati i da imaju svoje izvore.

Rekao je kako s premijerom nisu razgovarali oko ćirilice, ali da razumiju zašto predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ostaje u Vladi. Ipak, njihov je stav da bi Pupovac trebao pripaziti što govori jer izjave kojima se služio ne služe stabilizaciji stanja.

Što se tiče reakcije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u Gradskom vijeću, kada je na pod bacio gradski statut na ćirilici koji mu je dao vijećnik SDSS-a, rekao je da je reagirao emotivno.

“Nije lako biti u tom gradu. Tamo ima ljudi još koji hodaju gradom, a trebali su biti osuđeni”, rekao je te ocijenio da treba pričekati novu generaciju za uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Što se tiče odluke Ustavnog suda koji je naložio gradskim vlastima da primijeni statut prema kojemu pripadnici srpske nacionalne manjine imaju puno pravo na upotrebu ćirilice u javnim ustanovama, Miljavac je rekao da je Ustavni sud išao zakonom i dao mogućnost da to Gradsko vijeće donese kada je moguće.
“Nije Gradsko vijeće reklo ‘ne, mi to nećemo primijeniti’, nego će odlučiti kada je vrijeme za to”, poručio je. (Hina)

 

Vučić: Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari