Connect with us

Gospodarstvo

Rimčev Verne kreće u izgradnju tvornice za autonomna električna vozila

Objavljeno

-

Foto: Hina

Rimčev Verne u suradnji s kompanijom VGP počinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, a tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, priopćili su u srijedu iz Vernea.

Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP kojoj je to prva investicija u Hrvatskoj. VGP je pružatelj logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026., najavljuju iz Vernea.

Čelni čovjek Vernea Marko Pejković ističe kako će se na samom početku proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga će tvornica moći proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje.

Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj, istaknuo je Pejković.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila, najavljuje se.

Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac predstavio je u lipnju robotski taksi nazvan Verne, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine.

Radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Vozilo je veličine Golfa, s baterijom dostatnom za 14 sati vožnje. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas