Connect with us

Religija i Vjera

Rio de Janeiro: Kip Krista Iskupitelja slavi 90. obljetnicu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Slavni kip Krista Iskupitelja koji dominira Rio de Janeirom, obilježava u utorak 90. obljetnicu misom, pjesmom sambe i brazilskom rakijom.

Vjerska svečanost, početno predviđena u podnožju ogromnog kipa, odvijala se u katedrali u središtu Ria, zbog lošeg vremena.

“Mi cariocas, stanovnici Ria, obično gledamo prema Kristu koji je često skriven iza oblaka, ali znamo da je tamo”, rekao je nadbiskup grada Orani Tempesta u misi kojoj je nazočio gradonačelnik Eduardo Paes.

“Još traje pandemija, ali optimistični smo zbog cijepljenja. Nestaju tamni prošlogodišnji oblaci”, dodao je svećenik.

Više od 58 posto od gotovo sedam milijuna stanovnika Rio de Janeira je cijepljeno protiv covida-19 koji je odnio 600.000 života od početka pandemije.

Prije izbijanja covida-19, kip visok 38 metara smješten na vrhu brda Corcovado, godišnje je posjećivalo oko 2 milijuna posjetitelja. Nije bio dostupan za posjete od ožujka do kolovoza 2020. a sada za posjet treba pokazati potvrdu o cijepljenju.

Prije 90. obljetnice kip u stilu art decoa je restauriran.

Samba “Alma carioca, Cristo redentor” je posvećena toj prigodi kao i rakija na čijoj etiketi je slavni kip.

Katolička Crkva je 1921. pokrenula natječaj za izgradnju vjerskog spomenika prigodom stogodišnjice nezavisnosti Brazila (1822.). Brazilski inženjer Heitor da Silva Costa je pobijedio na natječaju i deset godina posvetio projektu.

Spomenik je inauguriran 12. listopada 1931., 1973. je proglašen Povijesnim spomenikom, a 2007. je svrstan među Sedam svjetskih čuda modernog svijeta. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari