Connect with us

Rješenje je smanjiti broj županija i izbjeći treći entitet

Published

on

‘Racionalno rješenje za BiH bilo bi da se izvrši reforma tamo gdje je to moguće, a to je Federacija BiH, ali kada je riječ o Republici Srpskoj trenutno je to nemoguće”, istaknuo je britanski povjesničar sa sveučilišta Kingston Marko Attila Hoare koji stoga predlaže stvaranje jedne racionalno uređene Federacije koja bi imala najmanje tri, ali optimalno pet županija.

”Tako bi se stvorile i ujedinjene institucije koje bi obnovile BiH i koje bi imale manje birokracije, a ne bi imale nacionalni ključ”, rekao je Hoare na sesiji Kruga 99.

Birokracija i Srpska kao prepreka

marko-attila-hoare-previewPredložena županija bi obuhvaćala Tuzlu, Sarajevo, Travnik i Zenicu i, kako tvrdi Hoare, ”bio bi jači u slučaju potrebe obrane BiH od ponovnog dijeljenja”.

Prema njegovoj ocjeni BiH je danas samo formalna država na papiru bez stvarnog suvereniteta na svojem području.

”Veći dio života sam proučavao situaciju u BiH i volio bi da je ona zaista suverena i neovisna država”, rekao je Hoare i dodao kako, nažalost, međunarodne snage ne žele trajno rješenje u BiH već prihvaćaju status quo pošto je međunarodnoj zajednici najviše stalo da iz BiH nema negativnih vijesti, tj. da vlada kakav-takav mir.

Prema mišljenju Hoarea najveći problem Federacije BiH je opterećenost birokracijom, podjela na županije, kao i to da ”Republika Srpska predstavlja jednu od glavnih prepreka napretku BiH kao države”.

”RS ima tendenciju k odcjepljenju time što traži sve veću autonomiju”, istaknuo je Hoare te dodao kako eventualno odcjepljenje RS-a Hoare vidi kao “najveću opasnost za BiH i njezinu neovisnost, naročito ako RS dobije potporu Rusije i Srbije”.

Izbjegavanje trećeg entiteta

Što se tiče Hrvata u BiH, Hoare smatra kako oni nikada neće prihvatiti da Federacija BiH bude bez županija, a s ovim bi se postiglo izbjegavanje trećeg entiteta koji bi bio entitet dalje disolucije BiH i jačanje separatističkih snaga.
Hoare je upozorio da se vidi u slučaju Gruzije i Ukrajine, da je Rusija spremna na to da se uništi jedna država.

”Zapad nema želju ili moć da to spriječi. Dodik može da očekuje istu takvu potporu Rusije. Čak i ako Dodik ne ostane vođa RS-a, može doći neko drugi ko će voditi istu politiku”, naglasio je Hoare.

Ovaj britanski povjesničar tvrdi kako su ratovi koji su se događali devedesetih godina pokazali da zapad nije bio spreman braniti BiH.

”Zapad nije spreman ni braniti Gruziju i Ukrajinu od ruske agresije jer nisu članice NATO-a. Ni BiH nije član NATO-a i to je opasno”, rekao je Hoare.
Istaknuo je kako je nedavno je bio u posjeti State Departmentu u Washingtonu te da je tada bilo vidljivo da SAD nije spremna na reviziju Daytonskog sporazuma tj. pravljenje novog Ustava BiH.

”Otvoreno su mi rekli da ne žele ‘Novi Dayton”’, rekao je Hoare.

Sakata Federacija napada Dayton

Inače, ovaj Britanac je u jednom ranijem intervjuu rekao kako Bosna i Hercegovina neće nikada početi napredovati dok god je Daytonski sporazum tu kao kamen oko njezinog vrata.

Hoare, koji je zajedno s Florence Hartmann dobio Plaketu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, 2010. godine tvrdio je kako ”da bosanski domoljubi trebaju napasti Daytonski sporazum baš tamo gdje ih nitko ne može zaustaviti, treba se rasformirati sustav županija pošto ovaj sporazum osakaćuje Federaciju Bosne i Hercegovine”.

”Trebate voditi kampanju tako da područja s bošnjačkom većinom i miješane županije spojite zajedno, te da formirate jedan centar iz kojeg bi se mogla graditi jaka bosanska država”, izjavio je Hoare, objašnjavajući da bi time ”započeo proces revizije Ustava u smjeru kojim bi se zaobišao veto Republike Srpske”.

Dr. Hoare, dakle, tvrdi da bi se “bosanski domoljubi” – ogromnu većinu kojih, ističe dr. Hoare, čine Bošnjaci – najprije trebali obračunati s Hrvatima – poništiti Washingtonski sporazum i Ustav Federacije BiH te preoteti mješovite županije, a tek onda udariti na vodstvo Republike Srpske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari