Connect with us

Analiza

Robert Barić: Rusija ne može nadoknaditi potrošeno streljivo na jugu Ukrajine

Objavljeno

-

Foto: EPA

Vojnopolitički analitičar i predavač Fakultetu političkih znanosti Robert Barić dao je opći pregled stanja na bojišnici.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Barić bio je gost Newsrooma N1 televizije i komentirao stanje na bojišnici u Ukrajini.

Barić kaže da je bilo dosta spekulacija kako će Ukrajinci krenuti u zauzimanje Krima, kao i onih da će Rusi krenuti u protunapad. “No, to se neće dogoditi. Ovo je razdoblje relativnog zatišja, ne i potpunog, u kojem obje strane imaju jedan cilj: Ukrajinci sačuvati inicijativu koju imaju na bojištu, a Rusi zaustaviti ukrajinsko napredovanje i pripremiti uvjete da oni dobiju inicijativu. Oni koji imaju inicijativu, na proljeće ili ljeto odredit će smjer i mjesto udara, a druga strana će moći samo reagirati. U prvoj fazi rata su inicijativu imali Rusi sa napadom na sjeveru Ukrajine i u Donbasu, a inicijativu imaju sad Ukrajinci”, kaže Barić.

Rusija ne može nadoknaditi potrošeno streljivo

Dodaje da ako bi Ukrajinci i dalje zadržali inicijativu na bojištu, da bi vjerojatno krenuli u prekidanje južnog koridora kod Zaporožja, dok bi Rusi, ako naprave sve pripreme za preuzimanje inicijative, vjerojatno mogli pokrenuti novi napad sa sjevera.

Kaže i kako vjerojatno neće biti napada iz Bjelorusije, kako su ga neki nagovještavali, dijelom zbog političkih razloga, a dijelom i zbog toga što bi  napad sa te strane bio jako težak zbog močvarnog terena. Također dodaje da bi napad na sjever Ukrajine za cilj imao sprečavanje opskrbe Ukrajinaca iz Poljske.

“Spekulira se kako bi napad mogao biti na Harkiv ili Kijev te kako bi mogao doći iz Belogoroda ili Kurska. Ali, da bi se taj napad napravio Rusi moraju ispuniti nekoliko uvjeta. Glavno je da moraju stvoriti veliku zalihu streljiva za tu operaciju. Ruski analitičari, na osnovu analize javnih podataka u posljednjih 10 godina, kažu da Rusija ne može nadoknaditi potrošeno streljivo na jugu Ukrajine”, kaže Barić i napominje: “I Ukrajina ima problema sa dostupnom količinom streljivom, ali oni su sad uspjeli obnoviti proizvodnju streljiva sovjetskog kalibra u Ukrajini, ali izvan nje, najvjerojatnije u Poljskoj. To je jako važno, jer Ukrajina ima puno topova sovjetske proizvodnje”, kaže Barić i dodaje da su sposobnosti Ukrajine da se brzo naoruža revitalizira.

Također, Barić kaže kako je iz posljednjih vijesti koje dolaze s bojišnica ukrajinska strana pokazuje da može napraviti vrlo precizne udare i da udarci idu sve dublje u ruski teritorij.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas