Connect with us

Analiza

Robert Barić: Ukrajinska ofenziva još nije počela

Objavljeno

-

Foto: EPA

Cijela je Ukrajina tijekom vikenda, ponovno bila pod zračnom uzbunom. I s druge strane granice, iz ruske regije Belgoroda, mediji izvještavaju o ukrajinskim napadima. Iako to nitko službeno ne priznaje, u tom dijelu Rusije sve je veća izbjeglička kriza jer tisuće ljudi pokušavaju pobjeći od svakodnevnih napada ukrajinskih raketa i bespilotnih letjelica. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je njegova zemlja spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom.

Robert Barić, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao je da ukrajinska ofenziva još nije počela jer Ukrajina nije spremna.

– Ukrajinska ispitivanja ruske obrane posebno u Zaporižju traju već puna dva mjeseca i bilo je određenih napada, u nekima su Ukrajinci dobili određene gubitke što je neizbježno posebno zato što su Rusi u Zaporižju dali glavninu svoje obrane, kazao je Barić.

– Tako se ofenziva ne izvodi prema tome mislim da je to ruski pokušaj da se umanji značaj onoga što se događa oko Belgoroda i moraju se pustiti priče kako su ruske snage zaustavile ukrajinsku ofenzivu, dodao je.

Dezinformacije

Marinko Ogorec, sigurnosni stručnjak s Veleučilišta Velika Gorica, istaknuo je da se u ovom slučaju ne može vjerovati ni ruskoj ni ukrajinskoj strani kao razlog za to navodi njihove informativne sustave koji su u funkciji vođenja ratnih operacija te da više imaju dezinformacija nego stvarnih informacija.

– Nisam siguran da se može vjerovati u te informacije, dodao je.

Prebacivanje snaga

Mario Galić, vojni analitičar portala Index, rekao je da Rusi više nemaju snage koje mogu prebacivati iz Ukrajine u Rusiju.

Barić je kazao da će Ukrajina nastojati postići strateško iznenađenje, a problem je u tome što i ruska i ukrajinska strana znaju gdje bi do tog napada moglo doći.

– Logično bi bio područje između Donjecka i Zaporižja, ali tu je ruska obrana najjača. Herson gdje je obrana slabija, ali ne treba ju podcijeniti, kazao je.

– Ukrajinci neće ići u napad dok nisu sigurni da mogu ostvariti kontrolu zračnog prostora nad područjem gdje će izvesti napad, objasnio je Barić.

Galić je objasnio da će Rusi kako bi zaštitili svoj teritorij morati povlačiti snage iz Ukrajine u Rusiju i da je Wagner poslao svoje postrojbe, ali da tu informaciju treba provjeriti.

– To znači oko 10 tisuća vojnika koji će tamo biti i koji će u smjenama držati to područje i to je otvaranje novog dijela bojišta, dodao je.

Napadi u Rusiji

Ogorec je rekao da prije svega ne treba podcjenjivati rusku stranu. Dodaje da je još uvijek to jaka sila koja ima dovoljno snaga za puno toga lošega napraviti.

– Što se tiče ovih napada na ruski teritorij, možda zvuči paradoksalno, ali to ide u korist uglavnom ruskoj strani. Prije svega zbog toga što s političkog aspekta jednostavno možemo sada govoriti o tome da Rusija očekuje i vjerojatno će na tome raditi, da se jednostavno relativizira krivnja. Ukrajina zbog toga negira napade, ali činjenica je da ih provodi. To je sada vidljivo, objasnio je.

Napetost između Ukrajine i Rusije

Ukrajinske snage još češće izvode napade bespilotnim letjelicama na teritoriju Rusije, Galić je objasnio koji je cilj tih napada.

– Ovaj napad na Moskvu bio je psihološki napad.  Nešto napada u zadnje vrijeme je uglavnom usmjereno prema rafinerijama jer to je vrlo lak cilj. S malom bespilotnom letjelicom možete uništiti pola rafinerije jer vole planuti. Svakodnevni su napadi prema Krimu, to je isto više psihološki nego što donosi nekakav vojni učinak. U krajnjem slučaju to je više kombinacija s jedne strane napada na logističke centre, a s druge strane psihološko djelovanje, rekao je.

‘Tko tu protiv koga ratuje?’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari