Pratite nas

Reagiranja

Robert Kohorst: SAD nije savjetovao Vladi da odustane od kupnje izraelskih F-16 zrakoplova

Objavljeno

na

Američki veleposlanik Robert Kohorst obratio se priopćenjem u kojem je demantirao navode medija o njegovoj izjavi o nabavi borbenih zrakoplova.

U njemu kaže da dokument o kojem je govorio nije toliko važan kako je predstavljeno. Dodaje da je riječ o komunikaciji o tehničkim pitanjima te da SAD u niti jednom trenutku nije savjetovao Hrvatskoj da ne nabavlja izraelske F-16.

Moje jutrošnje izjave medijima su bile pogrešno interpretirane, i htio bih ih dodatno pojasniti, navode se riječi američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta u priopćenju američkog veleposlanika u Hrvatskoj.

Prije svega, želim naglasiti da američka vlada ostvaruje odličnu suradnju s Hrvatskom i Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak na temu nekoliko bilateralnih pitanja.

Jednako tako, SAD je snažno podržavao i nastavit će podržavati hrvatske napore u nabavi borbenih zrakoplova. Posebice smo podržali izraelsku prodaju i učinili smo sve što je u našoj moći da do nje i dođe, navodi se u priopćenju.

-Blisko smo surađivali s hrvatskom Vladom kroz cijeli proces, uključujući brojne mailove, dokumente i sastanke. Dokument koji sam jutros spomenuo nije toliko važan, kao što su ga neki mediji predstavili.

On je bio dio tehničkih razgovora s vlastima koji pruža informacije o procesu prodaje trećoj strani, koji bi se primijenjivao u bilo kojem ovakvom transferu. Suprotno onome što su neki mediji prenijeli, SAD ni u jednom trenutku nije savjetovao hrvatskoj Vladi da odustane od kupnje izraelskih F-16 zrakoplova, pojašnjava se u priopćenju.

SAD je također razgovarao s Izraelom o uvjetima mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad dogodi u pregovorima, i bez ikakve odgovornosti hrvatske vlade, SAD i Izrael nisu se mogli složiti oko uvjeta transfera. Ovo jest korak unatrag, ali ne i neuspjeh.

Koliko shvaćam, Hrvatska je još uvijek odlučna u svojoj odluci da nabavi borbene zrakoplove, i mi odlučno podržavamo taj napor, navodi veleposlanik Kohorst.

Tijekom ovog procesa, hrvatska vlada je pokazala svoju odlučnost da osigura najbolje zrakoplove za najbolju cijenu. Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-a i to se neće promijenit”, stoji u priopćenju veleposlanika Kohorsta.

Kohorst: Premijeru sam dao dokument s procedurom za prodaju aviona

Američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Kohorst, sastao se ujutro u Banskim dvorima s premijeromAndrejom Plenkovićem.

Nakon toga sastanka komentirao je za N1 tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da nije postojao non paper već da postoji “white paper” koji je SAD poslao Hrvatskoj, vezano uz prodaju borbenih aviona od Izraela.

Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, rekao je Robert Kohorst.

Američka vlada je odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama.

Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru, rekao je američki veleposlanik dodajući da ne zna zašto je propao proces prodaje zrakoplova Hrvatskoj.

Statement from U.S. Ambassador W. Robert Kohorst

My comments to the media this morning have been misinterpreted, and I would like to clarify them.

Before anything else, I would like to emphasize that the United States Government has excellent cooperation with Croatia and with the Government of Prime Minister Andrej Plenković. We had a productive meeting this morning on several bilateral issues.

Equally, the United States has strongly supported and will continue to support Croatia’s acquisition of fighter aircraft. Specifically, we supported the Israeli sale and did everything we could to make it happen.

We have coordinated closely with the Croatian government throughout its decision-making process, including through numerous e-mails, papers, and meetings. The document I mentioned this morning is not as important as it has been presented in some media. It was part of our technical-level exchanges with the authorities, and it provides information on the U.S. third party transfer process, which would apply to any such transfer. Counter to what some press have reported, the United States did not at any time advise the Croatian government not to purchase the Israeli F-16s.

Separately, the U.S. was in bilateral discussions with Israel on the conditions for a possible transfer of the aircraft. Unfortunately, as sometimes happens in negotiations – and through no fault of the Croatian government’s – the United States and Israel were not able to come to agreement on conditions for the transfer. This is a setback, but not a failure. I understand Croatia is still committed to acquiring fighter aircraft, and we are still committed to supporting that effort.

Throughout this process, the Croatian government has shown its determination to secure the best aircraft at the best price. Croatia remains a key strategic partner for the United States, and that will not change.

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa

Objavljeno

na

Hrvatski pjevač Mate Mišo Kovač (78) na liječenju je proslavio rođendan. Sa svih strana prima čestitke, ali i priznanja, kao vrhunski glazbeni umjetnik. Vjerojatno će ga se sjetiti i oni na državnom vrhu i „okititi“ ga nekim istaknutim državnim odličjem, jer to je, kao malo tko, zaslužio,  slagali se ili ne, jedan je i neponovljivi, – Mišo!

Veliko priznanje odali su mu i sami glazbenici, tj. njegovi kolege i to već dva puta u relativno kratkom vremenu u Splitu, na Splitskom festivalu i na nogometnom stadionu na Poljudu.

Mišo je toliko značajan, popularan za hrvatsku glazbu da mu već sada slobodno mogu dati ulicu ili trg u Zagrebu, Splitu i Šibeniku.

A jedan dio onih koji ga danas uzdižu u nebesa skoro su ga „pokopali“. Marginalizirali su ga, podcjenjivali i bacali u blato, jer kao to što on pjeva „to je šund“ i tome slično. Čak su se  neki i smijali kad je govorio da je pjevač s najviše prodanih  ploča  (i ostalih nosača zvuka). Međutim, to je točno, pa neka se smiju(sami sebi) i dalje.

Dakle, to je čovjek čiji je sin, Edo,  bio jedan od najmlađih hrvatskih branitelja-dragovoljaca (HOS-ovac) i koji je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Umjesto da mu pomognu u tim teškim životnim situacijama većina medija, pa i glazbenika, tj. njegovih kolega „iskoristilo“ je tu nevolju da ga još više ponize, iako se on nikada poniziti ne može.

Sjećam se kad ga je moja malenkost, u suradnji s producentom Vladimirom Mihaljekom-Mihom, jednom pozvala na humanitarni (braniteljski) koncert u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  da su mi neki glazbenici i „kulturnjaci“ neprestano nakon toga govorili: kako sam to mogao, nije Mišo za HNK, te da je njegovim nastupom i ta kulturna ustanova dobila „narodnjački štih“!

Stoga, kad se danas na sve strane govori i piše o njegovoj veličanstvenoj karijeri treba se podsjetiti i 1999., kad  je namjeravao izvršiti samoubojstvo (pucao si je u grudi). Što su tada neki medijski „monstrumi“ pisali? Da se je stvarno želio ubiti pucao bi si u srce, a ne pokraj njega! Da to su među ostalim objavljivali!

Četiri  godine nakon toga bio je polumrtav, ležao nakljukan sedativima.

I materijalno je propadao. Zvali su ga na nastupe  i u Srbiju, gdje je još uvijek „kralj“,, ali on nikada nije pogazio svoju riječ. Jednom je nakon Domovinskog rata rekao-nikada više u Beograd! I nije nikada otišao ni na „kavu“.

Mišo, hvala ti, i sretan ti rođendan!

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari