Connect with us

U potrazi za Istinom

Robert Zagajski: Znam tko je ubojica mojega oca i to ću otkriti njemačkom pravosuđu

Objavljeno

-

Njegov život je već 30 godina tuga i tama zahvaljujući Udbinim ubojicama. Životna priča hrvatskoga političkog emigranta Luke Kraljevića iz Münchena proteklih dana zainteresirala je i njemačke medije i javnost, koja i kroz njegovu sudbinu rekonstruira okrutnost jugoslavenske tajne policije na čijem su se čelu nalazili današnji optuženici Zdravko Mustač i Josip Perković.

Meci Udbinih agenata jedne večeri, početkom osamdesetih godina, okrenuli su naopako život Luki Kraljeviću, hrvatskom emigrantu i uspješnom ugostitelju. Jedan metak ušao mu je kroz lijevu sljepoočnicu te izišao vani kroz desnu i tako je Luka odjednom ostao bez oba oka, a njegovi ubojice nisu otkriveni ni uhićeni do današnjih dana.

A onda je, otvaranjem njemačkog procesa hrvatskim udbašima, u Luki zaiskrila nada. Prvog dana suđenja pojavio se u münchenskoj sudnici kako bi nazočio procesu u ulozi promatrača. No, zamoljen je da napusti sudnicu jer će se u ovom procesu, početkom studenoga, pojaviti i kao svjedok optužbe protiv Perkovića i Mustača.

Luka puno toga zna i ne skriva odlučnost da svojim saznanjima pomogne njemačkom pravosuđu da stavi točku na likvidaciju ne samo Đurekovića, nego i ostalih Hrvata ubijenih na tlu Njemačke.

Okrvavili ruke

 Vjerujem da će pravda biti zadovoljena u ovom, a i drugim slučajevima, gdje su ubijeni nedužni ljudi samo zato što su voljeli i sanjali slobodnu Hrvatsku. Žalosno je što Hrvatska nije procesuirala svoje zločince, ali sva sreća da to sada čini Njemačka na čijem su se tlu i dogodila ta ubojstva. Očekujem pošteno suđenje i zasluženu kaznu za sve one koji su okrvavili svoje ruke krvlju nedužnih emigranata – kaže Luka.

Robert, koji je proteklih dana u Njemačkoj postao poznat zbog svjedočanstva u njemačkom dokumentarcu “Ubojstva u Titovo ime”, izrazio je zahvalnost njemačkom pravosuđu za pokretanje postupaka protiv Udbinih egzekutora. – Dugo sam čekao ovaj dan, vjerovao da će biti procesuirani svi oni koji su okrvavili svoje ruke. Moj otac je jedan od onih koje je Udba mučki ubila u Münchenu. U svojoj privatnoj istrazi otkrio sam tko je ubojica mojeg oca. Poznajem tog čovjeka. Tko je on, otkrit ću i njemačkom pravosuđu, kada već to sve ove godine nisu mogli otkriti hrvatski istražni organi. Vjerujem u pošteno suđenje i da će biti kažnjeni svi oni koji su to zaslužili – kaže nam Robert. Na pitanje plaši li se danas Udbe i njezinih produženih ruku u Njemačkoj, Zagajski odgovara: – Više ne, prošlo je vrijeme Udbe i udbaša. Odzvonilo im je, otkrit će se sve njihove podvale i hladnokrvna umorstva.

Tito i odličje

Mijo Marić, donedavno predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, među prvim je mladim iseljenicima koji se u njemačkim političkim krugovima zauzima za procesuiranje Udbinih egzekutora, na što već duže poziva njemačko pravosuđe, ali i proziva odgovorne hrvatske pravosudne i političke institucije. – Kada smo prije nekoliko godina poduzimali incijative za izručenje Udbinih egzekutora Njemačkoj, uvijek smo mislili na Luku i slične naše emigrante koji su samo zbog različitog političkog mišljenja ubijeni, a neki poput našeg dragog Luke ostali i invalidi za cijeli život. Na to sam mislio i dok smo u Njemačkoj pokretali akciju da se Titu uzme visoko njemačko odličje. Mislim da će pravda u slučaju Inina direktora Đurekovića, Luke Kraljivića, Đure Zagajskog i drugih biti uskoro zadovoljena, te da će se nakon trideset godina konačno pronaći i osuditi Udbine ubojice – kaže Mijo Marić.

ZORAN PAŠKOV/Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas