Rođen otac prvog računala Charles Babbage

0
Danas, u 21. stoljeću, svjedoci smo posljednje gospodarske revolucije koja se naziva informatičkom. No, tko je i kada izmislio računalo?
Vjerovali ili ne, otac prvoga računala za obradu i selekciju podataka, Englez Charles Babbage  rodio se još u 18. stoljeću, točnije 26. prosinca 1791.Babbage je bio matematičar i mučilo ga je što ljudi mogu pogriješiti pri izračunavanju iz matematičkih tablica. Zbog toga je odlučio izraditi stroj koji prema unaprijed zadanim parametrima može bez pogreške obaviti određenu operaciju proračuna ili računanja. Njegov prvi pokušaj rješavanja toga problema završio je “diferencijalnim strojem”. Pokretan parom i velik kao lokomotiva, taj je računalni monstrum predstavljen 1822. godine, a financirala ga je i engleska vlada jer je trebao poslužiti za izradu prijeko potrebnih pomorskih navigacijskih karata. Na kraju se čudnovati Babbageov projekt pokazao vrlo skupim, pa stroj nikada nije dovršen.
Babbage nije očajavao, nego je počeo raditi na još složenijem analitičkom stroju. Taj je imao sve elemente suvremenih računala: memoriju, središnju jedinicu za obradu podataka i program na bušenim karticama. Na njemu je izumitelj radio sljedećih 35 godina, sve do kraja života, ali ni njega zbog manjka novčane potpore nikada nije dovršio.Informatički procvat dogodio se punih stotinu godina poslije Babbageove smrti, 70-ih godina 20. stoljeća. Tada su se pojavili računalni divovi poput Apple-a (ejpla) i IBM-a (aj bi ema), a istodobno je probojem Microsofta i Windowsa počela informatička revolucija kojoj se ne vidi kraj.U 90-im godinama 20. stoljeća znanstvenici su prema Babbageovim originalnim nacrtima izradili njegov genijalni stroj. Računalo je besprijekorno obrađivalo podatke, baš kako je Babbage predvidio. Dijelovi tog iznimnog uređaja danas su izloženi u londonskome Znanstvenom muzeju.

Laudato.hr/Kamenjar.com

facebook komentari