Pratite nas

Iz Svijeta

Roditeljima treba i do 1000 maraka za polazak djece u školu

Objavljeno

na

Nakon povratka s godišnjeg odmora slijede glavobolje i novi udar na kućni proračun – priprema djece za školu. Najveći trošak roditeljima su, dakako, udžbenici i školski pribor, ali to i nije jedini trošak. Kada se sve sabere, obitelji moraju i cijele plaće izdvojiti na opremanje školaraca u školu.

knjigeSve je skupo

Većina roditelja već je izdvojila novac za nove udžbenike, bilježnice, olovke, pernice, odjeću… Za razliku od zemalja okruženja, u BiH ni ove godine nema besplatnih udžbenika osim za djecu iz obitelji slabijeg materijalnog stanja.Večernji list je istražio koliko je novca potrebno za opremanje jednog školaraca u BiH. Došli smo do podatka da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba najmanje 400 KM (u to spadaju udžbenici, vježbenice, bilježnice, torba, pernice…), što je, svakako, preveliki udar na kućni proračun osiromašenih bh. građana.

Za nešto raskošniju opremu školarca treba izdvojiti i dvostruko više. A u ovu brojku ne ulaze odjeća, obuća i druge stvari koje se moraju kupiti kako bi dijete krenulo u školu. Tako prosječna obitelj za opremanje školarca (ako ima dvoje djece) u najskromnijoj varijanti mora dati cijelu jednu prosječnu plaću u BiH, pa i do 1000 KM. Mnogi kažu da će knjige i pribor morati kupiti na otplatu ili da će novac pozajmiti. – Već smo pribavili knjige i pribor koji je potreban učenicima, od početnog razreda pa do završnih razreda srednje škole. Roditelji, zasad uglavnom kupuju torbe, bilježnice i ostale potrepštine za školu, dok veća kupovina knjiga slijedi uglavnom nakon početka nastave, kaže Ružica Mikulić, vlasnica knjižare ‘Gral’ iz Širokog Brijega. Kompleti knjiga za osnovnu školu kreću se od 113,60 KM, koliko koštaju za 2. razred, pa do 240 KM za 8. razred. Raspon cijena pribora je iznimno velik. Tako se može kupiti torba ispod 10 KM, a ima i onih za koje treba izdvojiti više od 100 KM. – Učenici uglavnom biraju radne bilježnice te knjige koje im nedostaju. Neki za jednu marku nabave tri bilježnice, dok drugi kupuju skuplje. Obično roditelji ne štede za djecu u početnim razredima, tvrdi Ružica dodajući kako mnogi traže i odgodu plaćanja. Knjige nisu jedina stavka, za početak nove školske godine treba kupiti još mnogo stvari. Posebna priča je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu tenisica, dresova ili trenirki, za što je potrebno izdvojiti i 100 KM, piše Večernji list.

Rabljene knjige

Veliki broj djece u školu će krenuti s rabljenim knjigama. – Imam dvoje školaraca koji idu u osnovnu školu. Ove godine smo dobili knjige od prijatelja, a naše stare knjige smo darovali. Nije to mali izdatak kućnom proračunu, čini mi se da su nove knjige posljednjih godina lošije kvalitete – kaže za Vecernji.ba Maja Jurković iz Ljubuškog. I Anita Mikulić je za sina knjige našla kod susjede, dok je za dugog sina, koji polazi u srednju školu, nešto morala kupiti. – Naravno da se moraju kupiti obične i radne bilježnice, tvrdi Anita, i to je dodatan trošak.  (pogled.ba)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija djecu

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael “terorističkom državom” koja “ubija djecu”, dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.

“Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!”, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. “Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu”, dodao je.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.

Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem “crvenom crtom za muslimane”, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.

Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.

Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.

“Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete”, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista. (Hina)

Održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Trumpa o Jeruzalemu

Neredi u Jeruzalemu nakon što su SAD priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari