Connect with us

Kolumne

Rodoljubna zanovijetanja:Povijest spektakularnih uhićenja Sanaderove, Kosoričine i Milanovićeve vlasti

Objavljeno

on

U posljednjih petnaestak godina sva velika spektakularna uhićenja i suđenja bila su politička. Ili se barem politička elita manje ili više izravno, njima resila kao svojom zaslugom u „borbi protiv kriminala i korupcije „.

No prvo da razjasnimo jedna nesporazum koji je u Hrvatskoj trajno obilježje u odnosima između političara i javnosti.

Namjerno je nametano uvjerenje kako sve nevolje ove zemlje proistječu iz nepoštenja političara, iz kriminala i korupcije, pa se onda svaka vlast nastojala dokazati borbom protiv toga zla.

U Hrvatskoj kriminala i korupcije nema mnogo manje ili više nego u sličnim, tranzicijskim zemljama, a u tome ne bi bila šampion ni da su u konkurenciji zemlje razvijenih demokracija i gospodarstva, u kojima se zakoni po tradiciji poštuju više nego drugdje. Gospodarska i svaka druga djelotvornost vlasti ne ovisi o njenom moralu i poštenju ( naprimjer, premijer može biti istodobno i uspješan i kurvar ) nego o umijeću upravljanja zemljom i stvaranju uvjeta za proizvodnju,a borba protiv kriminala i korupcije nije posao ni premijera ni ministara nego represivnih službi –policije, istražitelja, tužitelja i sudaca.. Unatoč tome, mit o poštenju i nepoštenju kojim se ulizivalo većinskoj sirotinji koja je uvijek poštena dok su manjinski bogatuni uvijek lopovi, stvorila je potrebu da se za javnost organiziraju spektakularna uhićenja koja su trebala osvjetlati obraz vlasti i bar neko vrijeme skrenuti pozornost s njezine nesposobnosti i sa stanja u zemlji.

Tako je i u vrijeme Ive sanadera pripremljena spektakularna javna predstava-u nazočnosti velikog broja televizijskih kamera i novinara cijela policijska postrojba je hapsila je riječkog kardiokirurga dr.Ognjena Šimića kojemu je po dogovoru s policijom jedna poznata rukometašica podmetnula mito od 5000 maraka u kuverti koju on još nije bio ni uzeo! Od tog izrežiranog slučaja tresla se gotovo cijela zemlja, odjek se čuo sve do Bruxellesa kojemu su navodno trebali dokazi o sprječavanju korupcije u Hrvatskoj. Šimić je poslije osuđen, pa je pobjegao u BiH ali je i tamo morao izdržavati kaznu, te je u sarajevskom zatvoru i umro. S vremenom će se pokazati da je žrtvovanje toga sjajnog liječnika čija je krivica ako je uopće postojala (navodno je za mito u cijeloj liječničkoj karijeri uzeo niti 10.000 eura) poslužilo je političaru Ivi Sanaderu koji će biti suđen i osuđen zbog kriminala teškog milijune eura.

Spektakl s bijegom istoga toga Sanadera, njegovim uhićenjem i suđenjem poslužit će kao presudni politički kapital njegovoj nasljednici Jadranki Kosor, koja će milijun puta ponoviti kako je dala odriješene ruke pravosuđu. Zapravo se spašavala od činjenice da je šest godina kriminalca Sanadera štitila, uzgajala, zalijevala i bila najzaslužnija za njegovo dugotrajno podrivanje zemlje i nezapamćen zločin, za što će je taj monstrum nagraditi postavljanjem na čelo stranke i vlade..

Kao što je Sanader koji je izrežirao sramoćenje riječkog kardiokirurga Šimića, završio bijedno, tako je bijedno završila i Jadranka Kosor, koja je izbačena iz HDZ-a i danas politički živi samo od povremenih siktanja na svoju bivšu stranku zbog kojih je ljevičari nagrade pokojom sličicom i pokojim retkom u medijima prije potpunoga ugasnuća nakon što više nikomu ne budu korisne ni zanimljive njezine denuncijacije HDZ.-a.

Kao i dvoje kolega koji su mu prethodili i Zoran Milanović je uhidbene spektakle koristio kao privremeno uzdizanje sebe i svoje Vlade beznadno posrnule u svojim bitnim zadaćama. Njegova umiruća politika koja je građanima svih ovih godina samo uvećavala očaj i nevolje, živnula je i pridigla se uhićenjem Nadana Vidoševića i otkrivanjem fascinantnog bogaćenja i perverznih užitaka koje si je kriminalom znao priuštiti.

Uhićenje Milana Bandića posljednji je veliki spektakl u Milanovićevoj iluziji o ostanku na vlasti, te nam još ostaje upitati- hoće li nakon troje posljednjih premijera i četvrtom trebati predstava umjesto brige za zemlju ?

Izvor :Večernji list, Milan Ivkošić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari