Connect with us

Iz Svijeta

Rohani nakon američke obnove sankcija: SAD se izlaže porazu i izolaciji

Objavljeno

on

Sjedinjene Države suočit će se s porazom i izolacijom u pokušaju ponovnog nametanja sankcija Teheranu, rekao je u nedjelju predsjednik Islamske Republike Hasan Rohani pošto je Washington objavio da se obnavljaju sve UN-ove sankcije Iranu.

Sjedinjene Države su noću na nedjelju jednostrano proglasile da su UN-ove sankcije Iranu ponovo na snazi i najavile da će kazniti sve koji ih budu kršili, izlažući se opasnosti od još veće međunarodne izoliranosti, ali i potičući napetosti u svijetu.

“Amerika se izlaže porazu svojim potezom sankcija… Suočava se s porazom i negativnim odgovorom međunarodne zajednice”, rekao je Rohani u govoru koji je prenosila televizija.

“Nikad nećemo popustiti pred američkim pritiskom i Iran će strašno odgovoriti na američko zlostavljanje”, rekao je.

Politika “maksimalnog pritiska” na Iran pretvorila se u “maksimalnu izolaciju” Sjedinjenih Država, izjavio je Rohani, kako prenosi agencija France presse.

“Maksimalni američki pritisak na Iran u političkoj i pravnoj dimenziji pretvorio se u maksimalnu izolaciju Sjedinjenih Država”, rekao je Rohani.

Iranski rijal pao je rekordno nisko u odnosu na dolar u nedjelju pošto je Washington najavio obnovu sankcija. Iranski rijal je izgubio 75 posto svoje vrijednosti od 2018. godine kada se SAD jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Iranom.

Državni tajnik Mike Pompeo priopćio je da su te kaznene mjere, previđene rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231, “ponovo na snazi” od nedjelje u 2.00 sata po srednjoeuropskom vremenu.

No Washington je sam protiv svih: ostale velesile, Rusija, Kina i europski saveznici osporavaju ih.

“Svaka odluka ili mjera donesena radi ponovnog uvođenja” sankcija “neće imati nikakva pravnog učinka”, unaprijed su se ogradile Francuska, Velika Britanija i Njemačka u zajedničkom pismu koje su u petak poslale Vijeću sigurnosti kojega je presliku dobila agencija France Presse.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da ne može poduzeti nijedan potez na temelju američke objave zbog toga “što se čini da postoje nejasnoće”.

Washington je jednostrano nametao sankcije Iranu od 2018., a one su u sprezi s padom cijena nafte nanijele golem udarac iranskom gospodarstvu.

I sami su Amerikanci “svjesni da je to lažna izjava” i “propagandni trik”, ustvrdio je i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. Poručio je da američki potez nema pravnog uporišta jer je SAD 2018. istupio iz sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. te se više ne može pozivati na UN-ovu rezoluciji 2231 kojom je Vijeće podržalo taj sporazum i propisalo sankcije u slučaju kršenja.

To mišljenje dijeli 13 od 15 članica vijeća sigurnosti UN-a. (Hina)

Umjesto da pokrene treći svjetski rat, Trump sklapa mirovne sporazume – kako to?

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari