Connect with us

Iz Svijeta

Rohani odbio razgovore sa SAD-om dok se Iranu ne ukinu sankcije

Objavljeno

-

Iran neće razgovarati sa Sjedinjenim Državama dok se ne ukinu sve sankcije Teheranu, rekao je u utorak predsjednik Hasan Rohani, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da je spreman susresti se s njim i pokušati naći izlaz iz pat pozicije stvorene zbog iranskog nuklearnog sporazuma.

Trump je u ponedjeljak rekao kako je spreman susresti se s iranskim predsjednikom pod pravim okolnostima kako bi završili sukob oko nuklearnog sporazuma iz 2015., te je otkrio kako traju pregovori između država da se Iranu omogući inozemno kreditiranje i održavanje gospodarstva na životu.

Rohani je rekao da je Iran uvijek bio spreman na pregovore. “Ali prvo SAD mora djelovati ukidanjem svih ilegalnih, nepravednih i nepoštenih sankcija nametnutih Iranu”.

Trump je na summitu G7 u francuskom Biarritzu odbacio da će ukinuti gospodarske sankcije kako bi se nadoknadili gubici koje je zabilježio Iran.

Europske države pokušavaju smiriti sve gore napetosti između Irana i Sjedinjenih Država koje su se pogoršale kad se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. Teheran postigao sa svjetskim silama.

SAD je odustao od tog dogovora i ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Rohani je rekao da je Iran odlučio smanjivati svoje obveze koje proizlaze iz tog sporazuma, kao odgovor na američke sankcije.

“Nastavit ćemo smanjivati naše obveze iz sporazuma iz 2015. ako nisu zajamčeni naši interesi”, rekao je Rohani u govoru koji je prenošen uživo. “Teheran nikada nije želio nuklearno oružje”.

Trump je novinarima rekao da je moguć susret između njega i iranskog predsjednika u narednim tjednima, a za Iran je rekao da je država “iznimnog potencijala”.

“Imam dobar osjećaj. Mislim da će se Rohani htjeti susresti i izgladiti situaciju. Oni strašno pate”, rekao je američki čelnik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, domaćin summita u Biarritzu koji je završen u ponedjeljak, na istoj je konferenciji za medije otkrio kako mu je Rohani rekao da je otvoren za susret s Trumpom.

Macron je izrazio nadu da bi se susret mogao dogoditi u narednim tjednima. Trump i Rohani će u rujnu sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

No Rohani nije onaj koji daje zadnju riječ u Iranu. To čini iznimno protuamerički nastrojen vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, pa će sve što bi Rohani i Trump dogovorili morati odobriti i on.

Macron je u nedjelju iznenadio summit G7 kad je u Francusku na njegov poziv stigao iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Zarif se tijekom boravka u Biarritzu susreo s Macronom i britanskim i njemačkim dužnosnicima, a potom je otputovao nazad.

Iako riskantan, čini se da je Macronov potez bio za sada uspješan jer je Trump u ponedjeljak podržao njegovu inicijativu i ublažio svoju inače žestoku retoriku prema Teheranu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari