Pratite nas

Pregled

Rojs: Idem u zatvor kad proslavim Oluju i Gospu

Objavljeno

na

Legalist sam koji poštuje sud i ustavni poredak Republike Hrvatske, za to sam se i borio.

Javio sam se Ministarstvu pravosuđa 31. srpnja i tražio sam odgodu izvršavanja zatvorske kazne do 17. kolovoza, što mi je i odobreno – kazao je za Večernji list Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane.

U ponedjeljak se trebao javiti na izdržavanje kazne jer je proglašen krivim što je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a, otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

– Ta odgoda ustvari podrazumijeva da mi je omogućeno da mogu ići u Knin na 22. obljetnicu obilježavanja Oluje, i hvala im na tome. Obavit ću to sve i blagdan Velike Gospe u miru. U Zagreb ću se vratiti 16. srpnja, a 17. ću se u 10 sati javiti u istražni zatvor na izdržavanje kazne– naglasio je Rojs koji i dalje čvrsto pri svojoj odluci da će radije ići u zatvor na godinu dana nego ga zamijeniti dobrotvornim radom i guliti krumpir. – Ja sam vama rekao i stojim kod svog stava. O svojoj odluci obavijestio sam i sudstvo, ali i cijelu hrvatsku javnost.

Hoće li se u međuvremenu sastati sudsko vijeće i razmatrati moj zahtjev za obnovu postupka ili neće, ja to ne znam – kazao je Rojs tvrdeći kako oni odugovlače s tim postupkom, ali da on nema pravo ulaziti u te sudske postupke i kakva su njihova prava.

– Vojnik sam i poštujem svaku odluku koju sud donese. Bez obzira na to bila to odluka o obnavljanju postupka ili ipak zatvorska kazna. Ali guliti krumpir sigurno neću jer to bi za mene bilo veliko poniženje.

Očekujem da bi se to vijeće moglo sastati u ovih 15-16 dana i kada pročitaju sve nove dokaze koje sam dostavio u spis tražeći zahtjev za obnovu postupka, vjerujem u neovisno sudstvo i pravedne suce koji će uistinu vidjeti da su njihovi kolege koji su prije bili u postupku pogriješili. Sve činjenice idu u moju korist – naglasio je Rojs, ističući kako ima veliku podršku Hrvatskog generalskog zbora.

– Zovu me ljudi svakodnevno i zgražaju se svi. Čak su mi moje pojedini kolege poručili da se prema Zakonu o pristupu informacija izvidi sve od 1991. godine do danas tko je sve potpisivao i besplatno koristio vojne objekte.

Ne znam odakle su izvukli da nisam smio razvojačene branitelje smjestiti u prazne objekte, pa to je bilo u opisu mog posla. Pa nitko drugi nije mogao potpisati nego ja – u nevjerici govori Rojs koji nema namjeru tražiti pomoć od premijera Plenkovića ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ništa im neću govoriti o svom slučaju jer bi ispalo da se izvršna vlast petlja u zakonodavnu. To nema govora. Time bih ponizio sebe i ispao neki plačko. Želim da Hrvatska sazri kao pravna država i pravnim sredstvima se borim i svima ću dokazati – poručio je Rojs.

Podsjetimo, Kamenjar je ovu vijest objavio već 28.07.

Generalu Ljubi Ćesiću Rojsu odgođeno izvršenje kazne

ROJS: Ja sam vojnik i radije ću u zatvor nego guliti krumpir ili čistiti ulice

facebook komentari

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Cilj nam je povećati stopu zaposlenosti na 68 posto

Objavljeno

na

Objavio

Cilj Hrvatske do kraja mandata ove vlade je podići stopu zaposlenosti na 68 posto, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Goeteborgu, gdje sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a posvećenom socijalnim pitanjima.

“Današnji summit će biti i prigoda da izvijestimo naše partnere o svemu onome što Hrvatska radi na zapošljavanju, na smanjenju nejednakosti u društvu. Stopa nezaposlenosti se smanjuje, ideja je da idemo, kao što smo najavili u programu, prema podizanju stope zaposlenosti – idealno bi bilo do 68 posto do kraja mandata”, rekao je Plenković po dolasku na summit.

Trenutačno je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj oko 60 posto i nalazi se pri dnu ljestvice unutar EU-a. Cilj Europske unije je da se do 2020. dostigne prosječna stopa zaposlenosti od 75 posto. Prosječna stopa zaposlenosti u EU-u, prema podacima za 2016. je 71,1 posto. Švedska je jedina članica koja ima stopu zaposlenosti veću od 80 posto – 81,2 posto.

Na summitu u Goeteborgu bit će prihvaćen Europski stup socijalnih prava, dokument koji uključuje dvadeset načela i prava počevši od kvalitetnog obrazovanja i pristojnih radnih uvjeta, jednakosti žena i muškaraca, prava na poštenju plaću do adekvatnog minimalnog dohotka.

Dokument će u ime svih članica potpisati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om.

U dokumentu se kaže da odgovarajuća minimalna plaća mora biti zajamčena “na razini koja omogućava zadovoljavanje potreba radnika i njegove obitelji, vodeći računa o ekonomskim i socijalnim uvjetima u zemlji” te da istodobno treba zadržati pristup tržištu rada i biti poticajna za traženje posla.

Premijer Plenković kaže da Europski stup socijalnih prava predstavlja nastavak razgovora sa summita u Rimu u ožujku ove godine. Ideja je da se dobre prakse koje imaju zemlje s izraženom socijalnom dimenzijom primjene u svim članicama EU-a.

Na summitu su predviđene tri usporedne rasprave: o pristupu tržištu rada, o pravednom zapošljavanju i radnim uvjetima te o potpori u prijelaznom razdoblju kod mijenjanja posla.
Na summitu će se prvi put raspravljati o obrazovanju, koje je u potpunoj nadležnosti zemalja članica te stoga EU ni ne može postavljati obvezujuće ciljeve u tom području.

Europska komisija je u utorak predstavila viziju europskog obrazovnog prostora do 2025. godine, što će biti jedna od podloga za razgovor. Komisija vjeruje kako je u zajedničkom interesu svih država članica da u potpunosti iskoriste potencijal obrazovanja i kulture kao pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i socijalne pravednosti te načina da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta.

Komisija vjeruje da obrazovanje i kultura mogu biti važan dio rješenja problema kao što su starenje radne snage, nastavak digitalizacije, buduće potrebe za vještinama, potreba za promicanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti u doba kada se na internetu množe „alternativne činjenice” i dezinformacije, te odgovor na potrebu za većim osjećajem pripadanja kao odgovor na populizam i ksenofobiju.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari