Pratite nas

Pregled

Rojs proglašen krivim!

Objavljeno

na

Rojs je proglašen krivim da je na teret proračuna Ministarstva obrane omogućio 1998. godine nogometnim klubovima iz BiH i Hrvatskom dragovoljcu korištenje službenih ugostiteljskih objekata i smještaja Ministarstva obrane čija je imovinska korist bila 198 000 kuna.

Ljubo Ćesić Rojs osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine koju zamjenjuje radom za opće dobro. I to tako da će za jedan dan zatvora morati dva sata raditi za opće dobro.

Državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku, stoji u presudi.
Rojs je proglašen krivim da je na teret proračuna Ministarstva obrane omogućio 1998. godine nogometnim klubovima iz BiH i Hrvatskom dragovoljcu korištenje službenih ugostiteljskih objekata i smještaja Ministarstva obrane čija je imovinska korist bila 198 000 kuna.

Također, proglašen je krivim zbog oprosta dugova Hrvatskom dragovoljcu u iznosu od 3,4 milijuna kuna.
Oslobođen je u dijelu opskrbljivanja 66. pukovnije s kavom, cigaretama i ostalim svakodnevnim potrepštinama.

Ljubo Ćesić Rojs je u svom stilu od svog dolaska na sud upriličio pravi show. Pred sud je stigao noseći fotografije prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Uz prijatelje je ispred velike dvorane Županijskog suda zapjevao: ”Evo zore, evo dana, evo Šuška i Tuđmana!”. Na pjevanje Ćesića Rojsa i prijatelja reagirali su pravosudni policajci.
Presuda se očekuje ubrzo.

U četvrtak će na Županijskom sudu u Zagrebu biti objava nepravomoćne presude bivšem saborskom zastupniku i pomoćniku ministra obrane, umirovljenom generalu Ljubi Ćesiću Rojsu u slučaju u kojem mu se sudi zbog navodne zlouporabe kojima je Ministarstvo obrane prije 18 godina oštetio za više od pet milijuna kuna.

Nakon petogodišnjega postupka Ćesić je u veljači 2009. godine pred zagrebačkim Županijskim sudom oslobođen tih optužbi, ali je Vrhovni sud, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, slučaj ponovno vratio na Županijski sud.

Ćesića se tereti se da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje nogometnom klubu “Hrvatski dragovoljac” otpisao tri milijuna kuna duga, te da je bez ovlasti zapovijedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji koja službeno nije bila u sastavu HV-a. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Zbog obilne kiše u Zagrebu, stotine intervencija vatrogasaca

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački vatrogasci imaju pune ruke posla zbog obilne kiše koja u Zagrebu ne prestaje padati od popodneva, intervencija je toliko da ih niti ne broje, a procjenjuju da ih je na stotine.

“Intervencija je kao u priči. Ne brojimo ih, jednostavno ih nemamo vremena brojati. Stotine je intervencija na ispumpavanju vode. Sve je krenulo oko 19 sati i ne jenjava nikako”, izjavio je Hini zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merćep.

Problema ima u svim dijelovima Zagreba.

Osim vatrogasaca zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, na intervencije su upućena sva dobrovoljna vatrogasna društva, njih 57 i svako DVD ima po nekoliko intervencija.

Iz ZET-a su izvijestili kako jaka kiša, praćena grmljavinom, usporava javni promet te se vozi sporije i s dodatnim oprezom na širem gradskom području. Neka autobusne linije bile su u prekidu, a neki tramvaji vozili skraćenim rutama.

Iz Hrvatskog auto-kluba vozače pozivaju na strpljenje jer je u Zagrebu otežan promet na pojedinim cestama, osobito u blizini podvožnjaka.

Zbog obilnih padalina otežana je odvodnja iz podvožnjaka u Škorpikovoj pa je policija iz sigurnosnih razloga obustavila promet. Voda na kolniku otežavala je promet i u podvožnjacima Selske ceste. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Pravomoćna odluka Suda BiH: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama suda stoji kako je Prizivno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih tijela Hrvatske od 11. lipnja ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog djela zločinačko udruživanje i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. kolovoza.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostupanjsko vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika “Dinama” s obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

Zdravko Mamić “pobjegao” je u BiH u lipnju 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novaca iz “Dinama”.

U toj ga zemlji, u kojoj boravi u Međugorju, od izručenja štiti bosanskohercegovačko državljanstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati