Pratite nas

Roman Leljak atentat na Nikolu Štedula povezuje sa slovenskom Udbom

Objavljeno

na

Slovenski politički publicist Roman Leljak, specijaliziran za djelovanje nekadašnje jugoslavenske Udbe, britanskim je tijelima kaznenog progona predao dokumentaciju iz koje po njegovim riječima proizlazi da je neuspjeli atentat na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. u Škotskoj planirala tadašnja slovenska Služba državne sigurnosti, odnosno slovenski ogranak Udbe.

Nikola Štedul

Nikola Štedul

Ljeljak je u četvrtak rekao kako misli da je o tome bio obaviješten i Milan Kučan, tadašnji član Centralnog komiteta saveza komunista Slovenije i kasniji predsjednik Slovenije, izabran u dva uzastopna mandata.

Posljednjih je mjeseci pisao o više slučajeva napada nekadašnje Udbe u vrijeme bivše Jugoslavije, u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, u kojima su izvođeni atentati na pripadnika hrvatske emigracije u Austriji i Njemačkoj, a za koje trvdi da ih je vodila i koordinirala tadašnja slovenska Udba.

Leljak je o slučaju Nikole Štedula rekao da je iz arhivskih dokumenata do kojih je došao vidljivo da su se suradnici slovenske Udbe 19. rujna 1988. sastali sa svojim tajnim operativnim suradnikom Milanom Doričem koji je za jugoslavensku službu djelovao u Njemačkoj i Austriji, te mu naručili da organizira atentat na Štedula, za što je dobio tri komada oružja i obećanje da će mu biti isplaćeno 30.000 maraka.

Na tom je sastanku bio i Rafael Mohorko, sada odvjetnik u Celju, koji je održavao vezu Udbe i Doriča, a danas odbija komentirati tadašnje događaje i svoju ulogu, rekao je Leljak.

milan kucan

Milan Kučan

Prema Leljakovim tvrdnjama, Dorič je nakon sastanka s Udbom otišao u Škotsku, gdje je uspostavio kontakt sa Štedulom, pratio njegove aktivnosti i kretanje, te o tome obavještavao centralu tajnih službi u Jugoslaviji.

Podsjetivši na detalje atentata na Štedula u kojemu je napadnuta žrtva ostala živa, Leljak je rekao da je pozadina tog slučaja ostala nepojašnjena iako je u Britaniji bio uhvaćen i kasnije osuđen navodni atentator Vinko Sindičić.

Leljak je naveo i više drugih osoba iz Slovenije koje su navodno sudjelovale u pripremi tog atentata, a danas ne žele komentirati tadašnje događaje, a tvrdi da je o svemu tome kao nekadašnji partijski dužnosnik morao biti informiran Milan Kučan.

 “Iz tadašnjih naputaka o izvještavanju proizlazilo je da je Udba o svojim akcijama u inozemstvu morala obavještavati slovenski partijski vrh, posebno u slučajevima kad je akcija završila neuspjehom”, rekao je Leljak, tumačeći povezivanje Kučana sa slučajem.

Leljak tvrdi da je britanskom državnom odvjetništvu već predao neke dokumente koji govore o pozadini atentata na Štedula i da će im predati još neke druge.

Leljak je rekao da od britanskih vlasti očekuje da pokrenu postupak protiv naručitelja atentata na Štedula jer taj slučaj – kako je obrazložio – nije sudski zastario.

Kučan je nedavno oštro demantirao Leljakove tvrdnje da je kao nekadašnji partijski dužnosnik bio detaljno informiran o slučaju otmice i kasnijeg ubojstva hrvatskog emigranta, studenta teologije Stjepana Crnogorca, čiji su posmrtni ostaci po Leljakovim tvrdnjama tajno pokopani na ljubljanskom groblju Žale, a koji je nakon otmice u Salzburgu 1972. bio doveden i ispitivan u Sloveniji

M.M./hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sestre Ramljak: Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu!

Objavljeno

na

Objavio

Međugorske glazbenice Anna Marija i Darija Ramljak, večeras nastupaju u finalnoj emisiji showa Supertalent, u programu NOVE TV.

Darija i Anamarija Ramljak sestre su koje su nas svojim iznimnim i nestvarnim vokalnim spobnostima sve impresionirale. One dolaze iz Međugorje, a kažu kako je duhovna glazba ono što ih čini osobitima i da ih najbolje predstavlja. Uoči večerašnjeg nastupa na svom facebook profilu napisale su:

Dragi naši, evo nas u pripremama za večerašnji nastup. Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu! 😊
Glasajte (sa hrv.brojeva) uz sadržaj TALENT09 na broj 666888 i budite uz nas!
Hvala što postojite! 💓

Sestre Ramljak ponovno oduševile nastupom u Supertalentu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari