Roman LELJAK: Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović

Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović:

Potaknut odlukom Vijeća za suočavanje s prošlošću, povijesnom besramnom izložbom o Jasenovcu u prostorima UN-a, zamagljivanjem činjenica iz domovinskog rata, što se svakog dana od strane vlasti u Hrvatskoj pretvara u građanski rat i mnogo drugih prosječnom Hrvatu nerazumljivih postupaka, dozvolio sam si, da vam se javno obratim sa molbom, zahtjevom, da vratite arhivsku građu hrvatske države NDH iz Beograda u Državi arhiv Hrvatske u Zagreb.

Da bi se zauvijek skinulo ovo pitanje iz povijesti s dnevnog reda, da bi političari prestali formirati razne oktroirane komisije od članova, koji umjesto, da bi donosili povijesne činjenične odluke, politikantski odlučuju na osnovu dnevnih potreba aktualne vlade i osobnih zatrovanih stavova i dogmi povijesti koju je stvarala komunistička ideologija, pomozite, da znanost progovori na osnovu primarnog arhivskog dokumentarnog gradiva.

Vaše riječi, da ostavimo povijest i okrenimo se budućnosti istinski su zaboljel mnoge Hrvate, a vesle im se samo koji su poslije komunističke revolucije besplatno dijelili domove i vile svojih žrtava. Tražite da se jasno osudi režim između 1941. i 1945. godine, tražite, da se tim istraživanjima ne smijemo ni baviti, da je to jasno, da moramo, i da je dovoljno slijepo vjerovati jugoslovenskoj povijesnoj konstrukciji.

I dalje moramo spuštati glavu i dozvoljavati da mit o hrvatskoj kolektivnoj krivnji još uvijek živi.

Tražim od vas, stvarajući sebi velike neugodnosti u svom istraživanju, da pozovete predsjednika Vučića, neka vam dokaže, vama osobno i cijeloj Hrvatskoj javnosti, da njegove riječi nisu samo politička laž.

U privitku pisma šaljem vam jasan i nedvojben dokaz, da je arhivsko gradivo NDH, civilno i vojno, u Vojnom arhivu u Beogradu. Neka gospodin Vučić Hrvatskoj vrati te ormare, dozvolite, da na osnovu tog gradiva donesemo povijesnu istinu o svojoj povijesti.

Siguran sam, da ćemo na taj način prihvatiti povijesnu odgovornost i s njom spokojno živjeti u budućnosti. Dosta nam je, da se iz tih ormara u Srbiji uzimaju pojedini dokumenti, čak montirani dokumenti, da bi se potreba za hrvatskom kolektivnom povijesnom krivnjom nastavljala.

Osobno sam spreman i želio bih, da sudjelujem u vraćanju tog gradiva u Državni arhiv Hrvatske.

S poštovanjem,

Roman Leljak

Predsjednica: Država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na svom facebook profilu poručila da država koja “nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku” ima ozbiljan problem.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.

I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, poručila je predsjednica Republike, aludirajući na slučaj nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u nedjelju zbog tog slučaja razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva te je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku te implementaciju novih direktiva EU kako bi se u sličnim slučajevima ubuduće “unaprijedili pravni okviri”.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. (Hina)

MUP: Navode o ‘protjerivanju stotine migranata’ odlučno odbacujemo

Hrvatski MUP oglasio se vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom “protjerivanju” nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, kažu iz MUP-a.

“Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom apeliramo na sve organizacije. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana”, poručuje hrvatski MUP.

MUP apelira na organizacije: Informirajte migrante o pravilima zakonitog ulaska u RH

Poduprite naš rad

Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!