Roman LELJAK: Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović

Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović:

Potaknut odlukom Vijeća za suočavanje s prošlošću, povijesnom besramnom izložbom o Jasenovcu u prostorima UN-a, zamagljivanjem činjenica iz domovinskog rata, što se svakog dana od strane vlasti u Hrvatskoj pretvara u građanski rat i mnogo drugih prosječnom Hrvatu nerazumljivih postupaka, dozvolio sam si, da vam se javno obratim sa molbom, zahtjevom, da vratite arhivsku građu hrvatske države NDH iz Beograda u Državi arhiv Hrvatske u Zagreb.

Da bi se zauvijek skinulo ovo pitanje iz povijesti s dnevnog reda, da bi političari prestali formirati razne oktroirane komisije od članova, koji umjesto, da bi donosili povijesne činjenične odluke, politikantski odlučuju na osnovu dnevnih potreba aktualne vlade i osobnih zatrovanih stavova i dogmi povijesti koju je stvarala komunistička ideologija, pomozite, da znanost progovori na osnovu primarnog arhivskog dokumentarnog gradiva.

Vaše riječi, da ostavimo povijest i okrenimo se budućnosti istinski su zaboljel mnoge Hrvate, a vesle im se samo koji su poslije komunističke revolucije besplatno dijelili domove i vile svojih žrtava. Tražite da se jasno osudi režim između 1941. i 1945. godine, tražite, da se tim istraživanjima ne smijemo ni baviti, da je to jasno, da moramo, i da je dovoljno slijepo vjerovati jugoslovenskoj povijesnoj konstrukciji.

I dalje moramo spuštati glavu i dozvoljavati da mit o hrvatskoj kolektivnoj krivnji još uvijek živi.

Tražim od vas, stvarajući sebi velike neugodnosti u svom istraživanju, da pozovete predsjednika Vučića, neka vam dokaže, vama osobno i cijeloj Hrvatskoj javnosti, da njegove riječi nisu samo politička laž.

U privitku pisma šaljem vam jasan i nedvojben dokaz, da je arhivsko gradivo NDH, civilno i vojno, u Vojnom arhivu u Beogradu. Neka gospodin Vučić Hrvatskoj vrati te ormare, dozvolite, da na osnovu tog gradiva donesemo povijesnu istinu o svojoj povijesti.

Siguran sam, da ćemo na taj način prihvatiti povijesnu odgovornost i s njom spokojno živjeti u budućnosti. Dosta nam je, da se iz tih ormara u Srbiji uzimaju pojedini dokumenti, čak montirani dokumenti, da bi se potreba za hrvatskom kolektivnom povijesnom krivnjom nastavljala.

Osobno sam spreman i želio bih, da sudjelujem u vraćanju tog gradiva u Državni arhiv Hrvatske.

S poštovanjem,

Roman Leljak

Mladen Pavković: Da su braniteljske udruge SUBNOR onda u logorima ne bi bilo mjesta!

Kad god neka Udruga iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata podigne svoj glas, odmah se javljaju ovakvi i onakvi jugonostalgičari i bivši udbaši (ili njihova djeca) i počnu se derati i ukazivati (lagati) da su to iste udruge kao što je bila i ona u komunističkom režimu zvana – SUBNOR. S obzirom da ti i takvi drže u svojim rukama i većinu medija (u kojima im ne možeš odgovoriti, što je po njima „demokracija“) laž do laži često se pretvara u istinu. Kad se podigne neka optužnica, poglavito za one tzv. desne, ekstremni lijevi odmah skaču kao jedan i već unaprijed donose presude, kao u Titovo vrijeme. Kad optužnice ili presude padnu u vodu, obično se po tom pitanju više ne javljaju ili pak opale priču o „potkupljivosti“ suda i suca i tome slično. Zavisi tko im je „meta“. A „mete“ su im obično hrvatski branitelji i oni koji su se borili i stvorili slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Kažu da se braniteljske udruge nemaju i ne trebaju miješati u sve, a osobito ne u gospodarstvo, kulturu, šport, politiku… One se i ne miješaju, već samo iznose  pitanja, misli i osjećaje. Nije im svejedno  kako izgleda i kako će izgledati Hrvatska koju su svojom krvlju stvorili. Nije im svejedno što se snimaju filmovi i serije u kojima se hrvatske junake prikazuje kao „hohštaplere“, „ratne profitere“ ili pak ljude koji su se borili isključivo za svoje interese.

Lažu, naravno, da braniteljske udruge mogu nešto zabraniti, poput koncerta navodnih četničkih pjevača u Hrvatskoj. Da mogu jedan Bajaga ili jedna Brena nikada ne bi pjevali u pulskoj ili zagrebačkoj Areni, niti bi Rade Šerbedžija ikada mogao dobiti na uživanje dio otoka Brijuni. A još manje bi usred Zagreba mogao izlaziti tjednik Novosti koji propagira SAO Krajinu i Srbe koji ne priznaju Hrvatsku kao svoju Domovinu.

Kako, uostalom, se nitko ne zapita: zbog čega hrvatska Vlada ne financira ili ne podupire jedan tjednik koji bi recimo bio hrvatski orijentiran, a ima velikog razumijevanja za jedne kontraverzne i sramne Novosti?

Dakle, nisu braniteljske udruge – SUBNOR. Jer da jesu onda bi bile u mogućnosti slati pojedine ljude na Gole otoke, Staru Gradišku ili Lepoglavu. Mogle bi progoniti ratne zločince koji se slobodno šeću Hrvatskom. Također bi bile u mogućnosti zabraniti predstave „ala Frljić“ ili pak tražiti da se bivši agresorski vojnici (ili njihova djeca) ne zapošljavaju u državnim institucijama. Da one imaju moć nikada se u školama  ne bi učilo da su za agresiju na Republiku Hrvatsku krivi „jedni i drugi“, odnosno da se „ne zna“ tko je „autor“ oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskoga rata. Knjige iz Domovinskoga rata ne bi se tiskale u sto ili nešto više primjeraka, već u „milijunskoj“ nakladi kao što je to naređivao SUBNOR! Osim toga, ni jedan istinski hrvatski branitelj zbog sudjelovanja u Domovinskome ratu ne bi završio u zatvoru, kao što zbog rata nije završio ni jedan partizan!

Da su braniteljske udruge SUBNOR onda bi i one imale „narodne heroje“. Biti Titov „heroj“ tada je značilo da si završio tri fakulteta, odnosno to je bilo – zanimanje! A o povlasticama da i ne govorimo. Čak i danas partizanska djeca primaju očeve – mirovine!

Razlika između partizanskih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je u činjenici da su se prvi borili za Jugoslaviju (ili Hrvatsku unutar Jugoslavije), a ovi drugi isključivo za Hrvatsku!

SUBNOR je bio „država u državi“, dok su braniteljske udruge razjedinjene i manje-više- imaju status „ptica pjevica“ (svaka čast iznimkama).

Sve je to „maslo“ bivših udbaša koji su znali i znaju kako najlakše vladati.

Drugim riječima, branitelji mogu i trebaju iznositi svoja mišljenja i prijedloge.

Ako mogu „pupovci i stanimirovići“ zbog čega se to pravo želi i nastoji oduzeti onim najzaslužnijima?

Mladen Pavković

Hrvoje Zekanović: Odgovor Pupovcu i njemu sličnima!!! (VIDEO)

Član Hrasta i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u Saboru je reagirao na konferenciju za novinare koju je održao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac.

“Pitam se kako je to moguće da 2018. godine slušamo iz Hrvatskog sabora iste govore kakve smo slušali ’89. ili 90. godine kad se spremala balvan revolucija? Je li Milorad Pupovac svjestan ili je on samo nekakva ekspozitura Aleksandra Vučića i srpske politike u Hrvatskoj? On za ovom govornicom nije uspio izustiti riječ Domovinski rat. Budimo iskreni, i premijer Plenković teško u posljednje vrijeme izgovara riječ Domovinski rat”, rekao je Zekanović.

“’91. godine Hrvatska je bila napadnuta od strane Srbije. Imali smo i srbočetničku pobunu unutar Hrvatske. To je istina koja nikako ne može prijeći preko usta Milorada Pupovca. Uvijek govori o posljedicama, nikad ne govori o uzroku. Dolazak traktora u Beograd bio je kraj srbočetničke agresije. Žalosno je da već 6 mandata u Saboru sjedi čovjek koji negira što je Domovinski rat, koji negira žrtve tisuća i tisuća hrvatskih civila, žrtve Vukovara, Škabrnje. Isključivo govori o egzodusu Srba. Kad govorimo o Srbima, zaboravlja spomenuti da je tisuće njih bilo na strani Hrvatske. Ne znam je li on žali zbog toga ili mu je drago”.

“Priča se priča o Jasenovcu i dječjim logorima, a ne može se najjednostavnija istina otprije 26 godina izgovoriti. Pozivam ga, kao i premijera Plenkovića, neka s ovoga mjesta kaže da nije bilo agresije na Republiku Hrvatsku pa da znamo na čemu smo, da znamo tko drži stolicu premijeru. Andreja Plenkovića pozivam neka ga mu on postavi ovo isto pitanje i neka reagira na sva pitanja koja sam mu jučer postavio”.

“Zašto ne bismo pokrenuli pitanje ratne odštete? Da se ne bismo zamjerili Angeli Merkel? Hrvatska nije sama sebe razarala. Ima videa i danas kako Beograđani cvijećem ispraćaju desetke tenkova koji idu u Vukovar, klati i ubijati Hrvate”.

“Da odmah razjasnimo, Hrvoje Zekanović i moja stranka Hrast smo za osudu svih totalitarnih režina, ali dok imamo uspješnu rehabilitaciju četništva u Srbiji, pokušavaju izmisliti priču o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj. Ovdje je pila okrenuta naopako, a Milorad Pupovac se treba duboko ispričati za ovo što radi. Ovo ovako više ne može”.

“A Andreju Plenkoviću, ako imaš imalo hrabrosti, raspiši izbore, jer mislim da nema nikakvog smisla da partneri poput Milorada Pupovca koji negiraju temeljne vrijednosti u hrvatskom društvu drže većinu u Saboru. Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu. Pozivam i sve HDZ-ovce, budite hrabri, izvršite pritisak na vašeg premijera i da idemo na izbore, da se pitanje istine i laži riješi”, rekao je Zekanović.