Connect with us

Komentar

Roman Leljak: Slovenija je najveće stratište Hrvata u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Gotovo 778 žrtava Hude jame, jednog od najokrutnijih stratišta nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji, danas će biti pokopano uz prisutnost najviših državnih i crkvenih predstavnika Slovenije i Hrvatske u Parku sjećanja na mariborskom groblju Dubrava. Tako će nakon 71 godinu prvi Dan mrtvih dočekati u “priznatom” grobu.

U povodu toga u Studiju 4 gostovao je slovenski novinar Roman Leljak.

Otkrivanjem zločina koje je počinila JNA Leljak se bavi od početka 90-ih. Njegova knjiga “Huda jama – strogo čuvana tajna” izazvala je veliko zanimanje hrvatske i slovenske javnosti.

Jučer je bila i premijera istoimenoga dokumentarnog filma.

Nadam se da će pokop žrtava iz Hude jame biti svojevrsna povijesna prekretnica. Slovenija je najveće stratište Hrvata u povijesti Hrvatske i to moramo reći sadašnjim generacijama. Ne možemo hodati po grobovima našim predaka. Mladima moramo reći da su to ljudska bića koja zaslužuju grob. I u tom je pravcu razmišljao Borut Pahor kad je pristao riješiti problem Hude Jame, istaknuo je Leljak. To su žrtve koje su bile likvidirane nakon Drugog svjetskog rata. Među njima je bilo deset posto žena, ranjenika, djece. U Sloveniji je donesen zakon da se tako postupi sa svim stratištima, naglasio je.

Najveći pokazatelj da se želimo suočiti s istinom bio bi da se žrtve iz rudnika Pečovnik, za koje tvrdimo da su većinom Hrvati, budu pokopane u Hrvatskoj, rekao je Leljak.

Nevjerojatno mu je da hrvatske vlasti nisu zainteresirane za 340 ekshumiranih vojnika iz stratišta Košnica. Kod njih su se našli prsteni, vojničke cipele, pojasevi, osobne tablice sa oznakom vojne postrojbe i mnoge druge osobne stvari koje obično vojnici nose uza se, a s pomoću kojih bi se lako mogla provesti identifikacija. No, slovenski zakon o tome ne govori.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR