Connect with us

Herceg Bosna

RTV Herceg-Bosna počinje s emitiranjem televizijskog programa na hrvatskom jeziku

Objavljeno

on

Radio-televizija Herceg-Bosna postala je korisnik dozvole za televizijsko emitiranje putem zemaljske radiodifuzije, objavio je sarajevski portal Klix.ba. Definitivna je to potvrda informacije koju je Kamenjar.com objavio prošlog tjedna.

RTV Herceg-Bosna, koja je ranije emitirala program na radijskim frekvencijama, kupila je televiziju KISS od “Stanić grupe” nepuna dva mjeseca uoči prošlogodišnjih Općih izbora u BiH.

Sudeći prema pisanju nedija, RTV Herceg-Bosne u svoje bi okrilje primila ljudske i materijalne resurske Naše TV iz Mostara, kao i par drugih medijskih projekata u Hecregovini i dijelovima BiH gdje su Hrvati većina, što bi bila prva faza na uspostavi javnog servisa na hrvatskom jeziku.

>>Konačno javna televizija na hrvatskom jeziku u BiH

Već je ranije objavljeno kako je u tijeku renoviranje prostorija RTV Herceg-Bosna u Mostaru koje će u budućnosti biti sjedište buduće javne televizije koja će emitirati program na hrvatskom jeziku.

Sudeći prema javno dostupnim informacijama, Stipe Galić je ravnatelj a Tvrtko Milović glavni i odgovorni urednik RTV Herceg-Bosna.

Dobar dio medija podsjeća kako je ovim poduhvatom ispunjena predizborna ali i prošlotjedna najava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, izrečena tijekom izlaganja na IV saboru HZHB, kada je pozvao na uvezivanje svega što nosi ime Herceg-Bosna.

Da će RTV Herceg-Bosna biti u vlasništvu većinski hrvatskih općina i županija najavio je Čović još prošle godine.

-Nemamo kanal na hrvatskom jeziku u BiH ali ćemo do kraja godine imati svakako radio televiziju Herceg Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na prošlogodišnjem predizbornom skupu u Grudama.

Međutim, sarajevski su se mediji vrlo kritički izrazili o ovoj vijesti. Tako uglavnom izvještavaju da je “Radio-televizija ponijela ime po samoproglašenoj administrativno-teritorijalnoj jedinici, čije je političko vodstvo 2017. godine pravosnažno osuđeno na ukupno 111 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, uskoro počinje sa radom”.

S druge strane, hrvatska javnost u BiH je uvjerena kako će institucije HNS-a BiH, predvođene predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, predsjednikom Glavnog vijeća Božom Ljubićem i pročelnikom HNS-ovog Odjela za medije Ivanom Vukojom, uspješno okončati započeti proces i HRT Herceg-Bosne pretvoriti u samoodrživ javni servis na hrvatskom jeziku.

KONAČNO JAVNA TV NA HRVATSKOM JEZIKU

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari