Pratite nas

BiH

Ruggero Corrias: BiH ne može postojati bez hrvatskog naroda koji će imati ista prava kao i drugi

Objavljeno

na

Veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias u intervjuu za ‘Večernji list’ komentira rezultate općih izbora u BiH te ističe kako proces formiranja vlasti mora biti brz, a da se u formiranje vlasti ne bi trebali uplitati međunarodni čimbenici. Nadalje, ističe kako se stranke koje budu činile vlast moraju pozabaviti problemom nezaposlenosti .

Corrias smatra da vlast u BiH treba sastaviti bez uplitanja vanjskih čimbenika

Večernji list: Kako komentirate rezultate nedavno okončanih izbora?
Kao što je potvrdila i Misije ODIHR-a, izbori su se odvijali na korektan način i bez incidenata, to je jedan pozitivan signal, signal demokratske zrelosti. Sada, proces formiranja vlasti mora biti brz i inspiriran reformama. Trebaju nam duboke i hitne promjene zbog građana i zbog ulaska države u Europu.

Večernji list: Velika su očekivanja od novih vlasti, očekujete li da nas pozitivno ‘iznenade’ u pogledu provedbi reformi?
Nadam se, osobito zbog građana, 60 od 100 mladih ljudi ne nalazi zaposlenje, korupcija bjesni, tužiteljstvo uz napore održava svoju autonomnost.
To su problemi koji pogađaju sve građane, bez obzira na etničku pripadnost. Bilo tko tko bude većinska vlast, morat će se prije svega pozabaviti ovim problemima.

Večernji list: Međunarodna uprava i međunarodna zajednica ranije su bile snažno uključene u stvaranje poslijeizbornih koalicija. Je li vrijeme da se ta praksa prekine?
Odgovor koji ću vam dati na ovo pitanje odražava stav vlade Italije i vjerujem stav EU. Ono što radimo kroz Sporazum o razvoju i zapošljavanju (“Compact for Growth and Jobs”) je predlaganje prioritetnih reformi za državu. Ne želimo i ne možemo ući u razgovore između stranaka o formiranju koalicijske većine. To je posao političkih lidera, kao što je njihov zadatak i da izvršavaju reforme u korist građana.

Večernji list: Je li vrijeme za zatvaranje i odlazak OHR-a iz BiH?
Zatvaranje OHR-a ne ovisi o subjektivnim mišljenjima, nego o dostizanju određenih poznatih ciljeva od bosanskohercegovačkih vlasti. Neki od tih ciljeva su već odavno postignuti, ali mi se čini da se na nekima mora još raditi. Naravno, Italija, kao što je to slučaj i sa svim članovima Vijeća za provedbu mira (PIC), se nada da će BiH ubrzo realizirati sav taj neophodan napredak kako bi se posao OHR-a mogao smatrati završenim.

Večernji list: Hrvati u BiH dugi niz godina osjećaju frustraciju zbog zapostavljenosti, političke i ekonomske obespravljenosti. Kako gledate na njihove zahtjeve za poštovanje njihovih narodnih i političkih prava?
Razumijem da određena događanja iz prošlosti mogu biti “čitana” od Hrvata kao nedostatak poštovanja njihovih prerogativa, ali mislim da je to bio “nesretan slučaj” vezan uz prošlost.Svi smo svjesni da ne postoji Bosna i Hercegovina bez hrvatskog naroda koji će imati ista prava kao i drugi. Mislim da za bosanskohercegovačke Hrvate važi sve ono što važi i za sve državljane BiH, neovisno o etničkoj pripadnosti: ulazak u UE ponudit će jedan zajednički krov za sve. I zbog toga treba ubrzati na putu reformi koje će nas tome približiti.

(ZoranKrešić/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari