Connect with us

Iz Svijeta

Rumunjska umirovila svoje MiG-ove i ubrzava kupnju F-16

Objavljeno

-

NATO članica Rumunjska u petak je umirovila svoju flotu borbenih zrakoplova MiG 21 Lancer zbog njihove “visoke stope nesreća“ te će ubrzati planiranu kupnju rabljenih aviona F-16 od Norveške.

Ovaj potez nije povezan s ruskom invazijom na Ukrajinu s kojom Rumunjska dijeli 650 kilometara granice.

Rumunjska će nastaviti letjeti svojom malom flotom zrakoplova F-16 koje je kupila od Portugala, objavilo je ministarstvo obrane. Zračni prostor Rumunjske brane i snage saveznika u sklopu NATO-ve zaštite istočnog krila.

Rumunjska je F-16 kupila od Portugala 2016. kako bi započela s umirovljenjem MiG-ove iz sovjetske ere. Ministarstvo je najavilo da će ubrzati proces kupnje još 32 zrakoplova tog američkog modela od Norveške.

Posljednja nesreća rumunjskog MIG-a 21 dogodila se početkom ožujka kad je u padu tog zrakoplova poginuo pilot. Sedmero vojnika koji su poslani u potragu za olupinom poginulo je u padu helikoptera.

Rumunjska, članica NATO-a od 2004., planira povećati svoja izdvajanja za obranu na 2,5 posto BDP-a iduće godine, s 2 posto koliko iznosi trenutno, rekao je predsjednik Klaus Iohannis prošli mjesec.

U državi su trenutno tri tisuće vojnika NATO-a, a na njenom teritoriju će biti postavljena i stalna borbena skupina saveza. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari