Pratite nas

Analiza

Rupa u anketama – može li i hoće li Mislav Kolakušić biti Dark Horse ovih izbora

Objavljeno

na

Koliko vjerujete anketama o političkim preferencijama birača? Jeste li sigurni u njihovu točnost i objektivnost? Vratimo se malo u povijest.

Prije točno 5 godina jedna hrvatska agencija objavila je svoje redovno istraživanje za listopad 2014. i po tom istraživanju tadašnji predsjednik Ivo Josipović imao nedostižnu prednost ispred Kolinde Grabar Kitarović. Ta prednost iznosila je 14 %, a pojedinih predsjedničkih kandidata uopće nije bilo u rezultatima. Sjetimo se rezultata Ivana Vilibora Sinčića u prvom krugu od 16,42 %, e pa radi se o njemu – zanimljivo.

Agencijsko objašnjenje nakon prvog kruga izbora bilo je – sve je to u okvirima statističke greške. Po priznatim, relevantnim i u svijetu najčešće korištenim metodologijama ta statistička greška u tom obliku i u toj visini jednostavno ne postoji.

Statistička greška od plus minus 7 posto je manipulativni apsurd i nije prihvatljiva ni u komercijalnim ispitivanjima, a očito su se hrvatske agencije služile tim ispitivanjem. Sve agencije su kandidate tretirale i opet tretiraju kao prašak za pranje rublja, a ne kandidate za Predsjednika Republike, odnosno rade komercijalno umjesto sociološkog ispitivanja.

Statistička greška od plus minus %, koja je uvjetovana na broj ispitanika, ne radi se na broj postotnih bodova kandidata već unutar tog broja.

Tako nečiji rezultat ne može biti veći ili manji za uvjetna 3 postotna boda već 3 postotna boda unutar ostvarenog rezultata.

U praksi bi to bilo otprilike ovako. Ako kandidat X ima trenutnu podršku od 37 %, ona ne može varirati 3 % u plus ili minus, već 1.1 %.

Zašto je ovo bitno, vrlo jednostavno da bi se postigao efekt političke ravnoteže ili psihološkog djelovanja na izborne stožere i birače. Sve je to najobičnija manipulacija masama i stvaranje neuravnotežene psihologije mase. U osnovi se to sve radi u korist nekoga od kandidata.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 2014. godine upravo taj nigdje spomenuti Ivan Vilibor Sinčić bio je Dark Horse i najvjerojatnije odlučio da izbori odu u drugi krug i omogućio pobjedu Kolindi Grabar Kitarović uz pomoć homogeniziranih birača s desnog političkog spektra.

Postavlja se pitanje može li i hoće li Mislav Kolakušić biti Dark Horse ovih izbora i mogu li glasovi njegovih birača biti ključ prvog i drugog kruga. Hoće li Kolakušićevi birači krojiti rezultate izbora, moguće je, no koliko će kojem kandidatu otkinuti to ni jedna agencija nije obradila. Ne treba zaboraviti da je Sinčić u prvom krugu izbora osvojio 16,42 %.

U zadnjem ispitivanju javnog mijenja kandidati koji pojedinačno ne prelaze 5 % podrške zajedno imaju oko 14 % podrške i to su velikom većinom kandidati lijevog centra ili ljevice.

Najvećih broj tih kandidata uopće neće prikupiti dovoljan broj potpisa i oni su u osnovi politički avanturisti i mazohisti čiji će glasovi u cijelosti otići Zoranu Milanoviću, tako da trenutne projekcije rejtinga Zorana Milanovića jednostavno – ne drže vodu.

Kod birača uvjetno rečeno desnog spektra egzistira najveći problem i najveća polarizacija biračkog tijela, uzrokovana prije svega iritiranošću biračkog tijela HDZ-a potezima HDZ-a, odnosno prije svega Andreja Plenkovića, ali i pokušajem nekakvog osvetničkog pohoda pojedinaca i lova u mutnom nekih stranaka i pokreta okupljenih oko Miroslava Škore.

Stvarajući privid i vođeni pogrešnom logikom da rušenjem Kolinde Grabar Kitarović ruše Plenkovića u stvari pomažu suprotnoj strani.

Konstantnim izjednačavanjem Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović, postavljanjem pitanja i odgovora u stilu – između njih nema razlike – stvaraju sebi alibi ukoliko bi Zoran Milanović postao predsjednikom.

Taj alibi im je neophodan radi parlamentarnih izbora kako ih njihovo biračko tijelo ne bi kaznilo. Ponekad agencije izbace i koristan podatak, poput podatka da će više od 30 % birača Miroslava Škore u drugom krugu svoj glas dati Zoranu Milanoviću.

Ako je Miroslav Škoro kandidat desnice, a Suverenisti i Most to svakako jesu, isto kao i inicijative poput Istine o Istanbulskoj i razni braniteljski pokreti, postavlja se pitanje zašto to rade.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

U pet godina vojni proračun Hrvatske porastao 17%, a Srbije čak 90%!

Objavljeno

na

Objavio

Usvega pet godina, od 2015. do 2019., hrvatski vojni proračun narastao je oko 17 posto, a vojni proračun Srbije u istom razdoblju oko – 90 posto! Hrvatska je u 2015. tako na vojsku trošila oko 555 milijuna eura, Srbija 459 milijuna eura.

Već 2017. Hrvatska troši 591 milijun eura, a Srbija se primiče Hrvatskoj i troši 559 milijuna eura. I onda se u 2018. događa potpuni preokret, Hrvatska počinje ubrzano zaostajati za Srbijom u odnosu na vojne troškove, naš je (realizirani) vojni proračun te godine bio 587 milijuna eura, manje od plana zbog prekida nabave borbenog zrakoplova, dok je vojni proračun Srbije znatno “skočio” na čak 725 milijuna eura.

Takav trend nastavljen je i tijekom ove godine kada, prema rebalansu (opet utrošeno manje od plana, ovoga puta 35 mil. eura manje), hrvatski vojni proračun iznosi 647 milijuna eura, a onaj u Srbiji čak 877 milijuna eura.

Ovi podaci dokazuju ono što su vojni analitičari već isticali, činjenicu da se Hrvatska izuzetno sporo, “mic po mic” penje u vojnim izdacima, pa je izložena i kritici NATO-a i SAD-a što se ne uspijeva značajnije približiti kolektivnoj obvezi o utrošku 2 posto BDP-a na vojsku.

Računovodstvenim manevrom, po uzoru na neke druge zemlje članice, u ožujku ove godine Hrvatska je NATO-u prikazala da troši znatno više pa je uračunavanjem troškova vojnih mirovina postotak naglo “porastao” s 1,3% na 1,75% BDP-a. Što je onda RH i podignulo na ljestvici zemalja članica na solidno 11. mjesto unutar 28 članica (bez Makedonije).

Kako je rebalansom utvrđeno da ni ove godine MORH nije uspio utrošiti planirani iznos, u međuvremenu je Hrvatska pala na 1,68% BDP-a. U sljedeća tri tjedna Hrvatska mora sastaviti konkretan “papir”, dokument koji će imati obligatornu snagu, a u kojemu će biti točno razrađeno kako i do kada će RH dostignuti onih 2% vojnih izdvajanja iz BDP-a.

Računa se da bi s početkom nabave eskadrile borbenih zrakoplova i još jednom kvalitetnijom, a planiranom nabavom, primjerice 60-tak američkih oklopljenih vozila “Bradley” koje bi nam SAD donirao, a mi platili 30 mil eura za modernizaciju te nabavom još nekoliko helikoptera “Black Hawk”, Hrvatska i dostignula tih 2%, dakle trošila bi više od milijarde eura godišnje na vojsku.

Problem je MORH-a što ne može nikakvom “računovodstvenom operacijom” približiti se drugom obveznom cilju NATO-a, a to je da za modernizaciju i opremanje, dakle nabavu novih ili modernizaciju starih borbenih sustava, troši 20% vojnog proračuna, konkretno oko 150 milijuna eura godišnje.

Premda službena Hrvatska nerado komentira jačanje vojnog trošenja u Srbiji, a nikako ne komentira nove, za javnost atraktivne vojne nabave zrakoplova MiG-29 i protuavionskih raketa “Pantsir-S1” iz Rusije, i njima je vjerojatno očito da skok od 90% u vojnom trošenju u susjednoj Srbiji nikako ne smije proći bez paljenja lampica za uzbunu u sustavu nacionalne sigurnosti RH, piše Večernji list

 

Jan Ivanjek: HV je najbolja vojska u našem susjedstvu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Što je za Hrvatsku, a što za SAD osnovna vojna ravnoteža u regiji?

Objavljeno

na

Objavio

Prije nekoliko dana američka vladina agencija DSCA predložila je Kongresu da Hrvatskoj odobri nabavu novih transportnih helikoptera UH-60M Black Hawk.

U svom dopisu objašnjavaju kontekst zašto će RH i NATO-u ta nabava dobro doći, no u dopisu stoji i jedna za nas znakovita rečenica, koja potvrđuje teze o tome da SAD jako dobro mjeri kakvo oružje Hrvatska smije nabaviti.

“Predložena prodaja ove opreme neće izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji”, glasi. S obzirom na to da Hrvatska nema problema s “vojnom ravnotežom” s Mađarskom, Rumunjskom, Bugarskom i Slovenijom, kao članicama NATO-a ili BiH, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, očito je da se to mjerenje vojne ravnoteže odnosi na mjerenje sa Srbijom.

Sada je jasnije zašto Hrvatska već godinama ne uspijeva nabaviti jače vojne sustave, a nema takvih problema kada je riječ o nabavi oklopljenih vozila, transportnih i izviđačkih helikoptera Kiowa Warriorsa, protuoklopnih raketa kratkog dometa, piše Davor Ivanković / Večernji list

Netko u američkom State Departmentu mjeri i zaključuje da bi isporuka jačeg oružja Hrvatskoj poremetila vojnu ravnotežu sa Srbijom. Sada je jasnije i zašto je prije četiri godine zaustavljena priča o isporuci američkih višecijevnih raketnih lansera M 270 MLRS, što je dogovarao još ministar obrane Ante Kotromanović.

Čim je spomenuto da će nekoliko lansera od njih 16 moći ponijeti i rakete dometa do 300 km, javio se Aleksandar Vučić i poslao poruku: “Ne znam zašto bi netko u regiji uzimao balističke rakete, ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to.”

Ta poruka i vješta diplomacija Srbije očito su uspjeli blokirati vojnu isporuku jačeg oružja Hrvatskoj. Nekoliko godina poslije Hrvatska je s Izraelom već uspjela dogovoriti isporuku F-16 Baraka, no u zadnji čas to SAD zaustavlja.

Uvidom u spomenutu rečenicu iz dopisa DSCA Kongresu sada je jasnije koji je bio primarni razlog blokade. Izraelski Baraci su, istina, već stari zrakoplovi, no posjeduju izrazito suvremenu opremu i “dalekometno” naoružanje, kao i opremu za elektroničku zaštitu. I bio je u pravu tada ministar obrane Damir Krstičević kada je, nažalost, preuranjeno govorio o tome da će s Baracima HRZ biti nadmoćniji u zraku od bilo kojeg borbenog zrakoplova u susjedstvu.

Niti se ona Kotromanovićeva niti Krstičevićeva namjera ispunila. No u međuvremenu Srbija je iskoristila taj za nas čudni “time out” te je dobila, kupila ili razvila oružja kojim može parirati najavljenim hrvatskim vojnim nabavama, a koje se nisu ni dogodile.

U zadnje tri godine vojna ravnoteža između Hrvatske i Srbije se poljuljala, uvelike i na štetu Hrvatske. Srbija sada posjeduje i dalekometne raketne projektile, razvila je i vlastitu, što bi Vučić rekao “balističku raketu” dometa 300 km, od ruskog i bjeloruskog partnera dobila je jednu i pol operativnu eskadrilu MiG-ova 29, a sada i najmoderniji protuavionski sustav Pancir S1 za male i srednje visine.

Kako bi rekao jedan naš vojni analitičar, nakon instaliranja ruskog Pancira S1, “Hrvatska može slobodno zaboraviti na uporabu i Kiowa i Black Hawkova i svega što imamo od zračne potpore”.

Opće je poznato da Hrvatskoj nedostaje kompletan sustav obrane zračnog prostora, dakle i borbena eskadrila i PZO sustavi za srednje i velike visine. I kako u svjetlu tih činjenica shvatiti da nas naš ključni vojni partner SAD koči u nabavi operativnih vojnih sustava koji bi nam omogućili samostalnost u obrani zračnog prostora i teritorija?

I kriza u odnosima Turske s NATO-om i SAD-om počela je kada su Amerikanci kočili isporuku svog najmodernijeg protuzračnog sustava Patriot Turskoj pa su posljedično ovi od Rusa kupili S-400, koji ruši sve letjelice na daljinama od 400 km i na kojem, kad smo kod toga, srpske posade već provode početnu obuku.

Hrvatska si definitivno ne može dozvoliti ono što je učinio Erdoğan, no ima saveznika koji bi mogli priskočiti, poput Francuske, a najprije Izraela. Mi si ipak prethodno moramo postaviti pitanje i tražiti odgovor o ponašanju našeg glavnog saveznika.

Treba sjesti za stol i otvoreno porazgovarati o tome što je za Hrvatsku, a što za SAD “osnovna vojna ravnoteža u regiji”. Ne bi trebalo biti teško dokazati prvo, da je ravnoteža sada već znatno poljuljana na štetu RH, članice NATO-a, te da Hrvatska nikada nije svojim oružjem napala Srbiju.

Dok je Srbija svoje oružje agresivno koristila prema Hrvatskoj, ali i širom “regije”. Od kraja rata Hrvatska se pridržavala dviju strateških postavki. Da nikada više neće dozvoliti da bude razoružana i da nikada više neće dozvoliti vojnu hegemoniju Srbije u “regiji”. Sada je samo pitanje tko će, dakle, SAD-u kazati da za nas nije “ravnoteža” situacija u kojoj smo vojno inferiorniji od Srbije.

 

SAD odobrio prodaju dva Black Hawka Hrvatskoj

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari