Connect with us

Komentar

Rusi odabiru rizik koji se ne isplati…

Objavljeno

-

414. bojna bespilotnih zrakoplovnih sustava Marinskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine, poznati kao “Ptice Madyara”, rade na tri “vruća” područja na bojišnici.

Ovu informaciju je 11. lipnja navečer na svom službenom Telegram kanalu podijelio zapovjednik bojne Robert Brovdi s pozivnim znakom “Madyar”.
Do nedavno “Birds of Madyar” radilI su isključivo na pravcu Khersona kod Krynkija, o čemu su ruski Z-vojni dopisnici redovito cvilili, žaleći se na ogromne gubitke. Početkom lipnja dio bojne također je prebačen u pravcu Kharkiva, blizu Liptsya kako bi obuzdao rusku ofenzivu.

” Želio bih se ispričati zbog duge šutnje od prijelaza u Kharkivsku oblast… Nešto se promijenilo tijekom ovog vremena. Od sada radimo u tri smjera.
Neću vam “svijetliti” treći za sada, , nemojte se zbuniti oko toga što ih tamo pogađa, ali za nekoliko dana vidjeti će te sliku, shvatit će te gdje smo još odvedeni . ”

Napomenuo je da su samo u oblastima Kherson i Kharkiv u prvih 10 dana ljeta njegovi vojnici bespilotnim letjelicama uništili više od 200 ciljeva.
Itekako vidljivo po broju uništene ruske tehnike u zadnje vrijeme…..

Ono što vidim a očigledno se događa (potvrđuje i ova objava Madyara) je to da rusi imaju problem sa sve lošijim stanjem i kvalitetom svoga topništva.
Više razloga je tome, neke sam nedavno spomenuo u svojoj analizi….

Prije svega, rusi koriste streljivo iz Sjeverne Koreje jer nemaju dostatne količine svoga streljiva. Korejsko streljivo je daleko lošije i nekvalitetnije od ruskoga, neprecizno je i daleko brže uništava topničke cijevi.

Uništavanjem cijevi, automatski dolazi do nepreciznosti i kraćeg dometa topništva. Da bi donekle kompenzirali ove dvije osnovne komponente iskoristivosti topništva, rusi su primorani na kompromise.

Moraju približiti svoje topništvo crtama bojišnice. Krajnji dometi njihovog topništva daleko su ispod tvornički deklariranih za pojedine vrste topova i haubica…..neki već ulaze u zonu ispod 15-20 kilometara ili su na samom njenom rubu.

Takvom udaljenošću, osim izlaganja protutopničkoj vatri Ukrajinaca koji ostaju na, za njih nedodirljivim pozicijama udaljenima i više od 30 kilometara od bojišnice, rusi se dodatno izlažu pošasti Ukrajinskih dronova.
Ukrajinci na nivou taktičkih postrojbi imaju ogroman broj dronova doleta do 20 kilometara iza crte bojišnice, koji vrlo lako uočavaju rusko topništvo na tim udaljenostima i bez milosti ga uništavaju.

Rusi nemaju izbora, ostati bez topničke potpore ili riskirati uništenje približavanjem crti bojišnice. Za sada, koliko vidim, odabiru rizik koji se ne isplati…..
Ono što bi ih itekako trebalo zabrinuti je činjenica da se broj takvih topničkih jedinica svakim danom povećava….skorim odlaskom u Sjevernu Koreju, psihopata će vjerojatno “iskamčiti” ili trampiti se za još neku količinu loših granata istovremeno radeći u korist svoje štete…..

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas