Connect with us

Naši u svijetu

Rusi pokušali upasti u Ukrajinu

Published

on

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kazao je kako je ruski vojni konvoj u petak krenuo prema granici s Ukrajini te da je stao nakon što je Kijev uputio žalbu Moskvi. Konvoj je navodno imao dogovor s Crvenim križem.

-“Veliki vojni konvoj u pratnji ruskih vojnika i ruske opreme kretao se prema ukrajinskoj granici, navodno u dogovoru s Crvenim križem”, kazao je Valery Chlay, zamjenik šefa Porošenkove administracije. Kazao je i kako su vojnici namjeravali priječi na ukrajinski teritorij s ciljem da izazovu veliki sukob.

Chaly je kazao kako je Porošenko održao hitne razgovore sa sigurnosnim šefovima i svjetskom vođama, no nije točno precizirao s kime je razgovarao. Ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin kazao je kako je nazvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova koji ga je uvjerio kako će konvoj biti zaustavljen.

Nitko u Crvenom križu nije bio dostupan za komentar, a Rusi su odbacili navode Ukrajinaca, javlja Reuters.

“Kijev je svaki put sve kreativniji u pričanju bajki”, izjavila je Marija Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova i cinično dodala: “(Ukrajinska) Nacionalna garda vjerojatno mora izvještavati o svojim postignućima na terenu, pa su se pretvarali da imaju nešto”.

Ukrajinska strana tvrdi kako opasnost nije prošla. Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako imaju “dovoljno temelja da vjeruju kako ovaj konvoj može biti iskorišten za daljnju eskalaciju tenzija”.

Ukrajinski pobunjenici kažu spremni za prekid vatre

Proruski separatisti rekli su u subotu da su spremni za prekid vatre s kijevskom vladom nakon sve većih uspjeha ukrajinske vojske protiv pobunjeničkih snaga.

“Spremni smo za prekid vatre kako bi se spriječilo širenje humanitarne katastrofe u Donbasu”, rekao je Aleksander Zaharčenko, samozvani premijer samoproglašene Donecke narodne republike, u priopćenju govoreći o oblasti istočne Ukrajine gdje se vode borbe.

Upozorio je da se Doneck, važno industrijsko mjesto i centar otpora pobunjenika, suočava s nedostatkom hrane, vode i električne energije, ali i rekao kako su pobunjenici spremni braniti grad od oko milijun stanovnika.

“U slučaju napada na grad broj žrtava će snažno porasti. Nemamo humanitarnih koridora. Nema zaliha lijekova…zalihe hrane se bliže kraju”, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako su spremni dogovoriti prekid vatre ali pod uvjetom da pobunjenici polože oružje.

Ranije je Kijev rekao kako je spriječio pokušaj Rusije da pošalje vojne snage u Ukrajinu pod krinkom mirovne misije s ciljem da isprovocira veliki vojni sukob, što je Moskva odbacila kao “bajku”.

Ukrajina kaže kako postupno steže omču oko pobunjenika koji su potisnuti u svoje utvrde u Donecku i Luhansku na granici.

Lavrov traži američku pomoć za humanitarnu zadaću u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je u subotu američku potporu za ruski prijedlog humanitarne pomoći civilnim žrtvama sukoba na istoku Ukrajine, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je nazvao američkog kolegu Johna Kerryja “kako bi istaknuo nužnost hitnih mjera za sprječavanje humanitarne krize koja neposredno prijeti jugozapadu” Ukrajine, ističe se u priopćenju ministarstva.

Lavrov je “pozvao (Sjedinjene Države) da podupru rusku inicijativu za organiziranje humanitarne misije na jugozapadu (Ukrajine) u suradnji sa svim nadležnim međunarodnim tijelima”.

Kerry mu je odgovorio da se “na tome upravo radi s ukrajinskim vlastima”, isto po priopćenju.

SAD je nedavno glatko odbio ruski prijedlog o slanju humanitarne pomoći u Ukrajinu. “Svaka dodatna ruska intervencija u Ukrajini bila bi sasvim neprihvatljiva i smatrala bi se invazijom na Ukrajinu”, rekla je u petak u UN-u američka veleposlanica Samantha Power.

SAD optužuje Rusiju da je uvelike odgovorna za krizu na istoku Ukrajine zbog toga što šalje oružje proruskim separatistima, što Moskva niječe.

Britanija i SAD protiv ruske humanitarne misije u Ukrajini

Svaka ruska “humanitarna” misija u Ukrajini bila bi “neopravdana i nezakonita”, rekli su američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron u telefonskom razgovoru u subotu, prenio je ured britanskog premijera.

“Dvojica čelnika su izrazila veliku zabrinutost zbog informacija da su ruska vojna vozila prešla granicu i ušla u Ukrajinu te da su ruske vojne snage počele vježbe za ‘humanitarnu intervenciju'”, po priopćenju Cameronova ureda.

“Premijer i predsjednik su posve jasno rekli da bi takva navodna humanitarna misija bila neopravdana i nezakonita”, ističe se u priopćenju.

Moskva je pak zanijekala svaki pokušaj upada svojih snaga u Ukrajinu, za što ju optužuje Kijev.

“Teško nam je razumjeti na što Ukrajina smjera. Nije bilo nikakva pokušaja ruskih snaga da uđu” na ukrajinski teritorij, rekao je ruskim novinskim agencijama glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pjeskov.

Usto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio u subotu američku potporu ruskom prijedlogu humanitarne pomoći namijenjene civilnim žrtvama sukoba na jugoistoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. (hina/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari