Connect with us

Politika

Rusi postavili ultimatum Ukrajini: ‘Predajte se do 04:00 ujutro ili napadamo!’

Objavljeno

on

17:10 Vladimir Putin promatrao je tijek posljednjeg dana vojnih vježbi koje je naredio još 26. veljače. Vježbe su održane nedaleko grada Viborga na granici s Finskom.

17:00 Predsjednik ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, kaže kako ‘nema potrebe’ za slanjem ruskih oružanih snaga u Ukrajinu.

16:50 Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je u poslijepodnevnim satima kako Rusija nastavlja s planovima izgradnje mosta koji će direktno povezivati rusku regiju Krasnodar s Krimom. O izgradnji ovog mosta raspravlja se već godinama.

UŽIVO:

16:15 Ruska crnomorska flota postavila je ukrajinskim snagama na Krimu ultimatum prema kojem im do 04:00 sata ujutro daju vremena da se predaju u protivnom će ih napasti. Ovaj ultimatum izdao je zapovjednik flote Aleksandar Vitko. ‘Ako se ne predaju do 04:00 sata bit će pokrenut napad na jedinice oružanih snaga diljem Krima’, rekao je Vitkov.

BhyuvoGIAAE

14:44 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe da se Rusija ponaša agresivno prema Ukrajini i optužio Zapad da svoje geopolitičke kalkulacije stavlja ispred sudbine ukrajinskog stanovništva. ‘Pozivamo na odgovornost, neka se stave na stranu geopolitičke kalkulacije i da se, iznad svega, na prvo mjesto stave interesi ukrajinskog stanovništva’, kazao je Lavrov na sastanku o ljudskim pravima u UN-u u Ženevi.

‘Dobivamo informacije da se pripremaju nove provokacije, uključujući i protiv Crnomorske flote’, rekao je šef ruske diplomacije. Pozvao je sve strane da se drže sporazuma koji su 21. veljače pod posredništvom EU-a potpisali bivši predsjednik Viktor Janukovič i oporbeni čelnici.

14:30 U Ženevi je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je pozvao Rusiju da se suzdrži od poteza koji bi mogli dodatno povisiti napetosti i zatražio da se poštuje ukrajinski suverenitet. ‘Vitalno je potpuno poštovati i zaštititi ukrajinsku neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet’, rekao je. Zatražio je ‘izravan dijalog’ svih strana i poručio im da ‘smanje napetosti’.

13:27 Ukrajina je proglasila mobilizaciju za rat, a SAD je zaprijetio da će gospodarski izolirati Rusiju nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio kako imaju pravo braniti svoje interese te da su Rusi u Ukrajini ugroženi. Riječ je najvećem podizanju tenzija Moskve i Zapada od Hladnog rata.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u nedjelju je naredilo novačenje ljudi starih do 40 godina te punu pripremu oružanih snaga. Ruske snage sada imaju potpunu operativnu kontrolu na Krimu s više od 6.000 pripadnika zračnih i pomorskih snaga, obznanio je kasno sinoć izvor iz Obamine administracije. ‘Nema sumnje kako se pripremaju za okupaciju’, rekao je izvor.

Visoki dužnosnik izjavio je kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo kako je Rusija ‘potpuno nezakonito’ upala na Krim. Također, Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem ‘misije za otkrivanje podataka’ kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

A dio visokih ukrajinskih dužnosnika na Krimu prisegao je na vjernost autonomnoj krimskoj republici. Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti ‘novom revolucijom’ i novim krvoprolićem.

9:33 Rusija ne želi rat s Ukrajinom,a zeleno svjetlo ruskog parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini prije svega je namijenjeno pokazivanju ozbiljnih namjera Kremlja, izjavio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. ‘Uvjeren sam da nitko u Rusiji ne želi rat’, dodao je on. ‘Protiv smo korištenja takve terminologije kad se govori o odnosima s Ukrajinom koja nam je bliska’, naglasio je on. Napao je zapadne zemlje koje su zaprijetile isključivanjem Rusije iz G8.

‘Podržavat ćemo sve snage sklone jačanju naših bilateralnih odnosa, tim više što od tih odnosa ovisi stabilnost u Europi. Zapadni političari koji nas sada tretiraju kao ništarije moraju to razumjeti’, kazao je Karasin. Glede odluke Vijeća federacije da dopusti ruskim snagama intervenciju u Ukrajini, ‘mislimo da će ta odluka vratiti razumu brojne osobe i pokazati ozbiljne namjere Ruske Federacije’, naglasio je on. Valentina Matvjenko, predsjednica ruskog Senata koji je u subotu dao zeleno svjetlo ruskim oružanim snagama u Ukrajini, također je odbacila ideju o ratu. ‘Nikad neće biti rata među nama. Mi smo bratski narodi‘, kazala je ona u istoj emisiji.

8:33 Amerikanci kažu da Moskva ima potpunu kontrolu nad poluotokom Krimom. Američki državni tajnik John Kerry doputovat će u utorak u Kijev kako bi podržao nove ukrajinske vlasti nakon ruske ‘okupacije’ Krima, zbog koje je Washington počeo uvoditi mjere protiv Moskve.

8:18 Ukrajinski graničari tvrde da im Rusija na nekim dijelovima Krima blokira mobilne komunikacijske linije. Također tvrde da je došlo do pregrupiranja mornarice na području oko Sevastopolja.

8:14 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će danas s glavnim tajnikom UN-a Ban ki Moonom u Ženevi.

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari