Connect with us

Komentar

Rusi slave Milanovića jer najavljuje povlačenje vojske iz NATO-a, a vojnici se vratili još jučer u Bjelovar

Objavljeno

-

Ilustracija

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru u ponedjeljak je svečano dočekan 8. hrvatski kontingent iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.

Pripadnike su dočekali načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza i zapovjednik Topničko-raketne bojne GOMBR-e bojnik Marijan Žukina.

Povodom povratka pripadnika Hrvatske vojske iz Poljske ministar obrane Mario Banožić uputio im je zahvalu za iznimne rezultate koje su postigli kazavši kako je Hrvatska vojska još jednom pokazala zavidnu razinu znanja i vještina, priopćeno je iz MORH-a.

“Zahvaljujući vama, Republika Hrvatska još jednom je dokazala spremnost za sudjelovanjem u zajedničkom obrambenom sustavu sa saveznicima i partnerima potvrđujući svoj aktivan doprinos miru i stabilnosti ne samo na ovim prostorima, nego i daleko izvan svojih granica”, rekao je ministar.
Kratka protokolarna vijest ostala bi takvom da joj predsjednik Republike Zoran Milanović nije dao novi smisao. Danas je izjavio: “Povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima. A Plenković neka s tim prijeti koliko hoće. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac”, kazao je Milanović iznoseći svoj stav o situaciji u Ukrajini.

Pritom je govorio o mogućnosti povlačenja 80 hrvatskih vojnika u NATO misiji ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj koji su se vratili još jučer, a da nitko umjesto njih nije otišao. U Poljskoj su ostala samo četiri časnika.
Milanovićeve izjave imale su velik odjek u Rusiji čiji portali ističu kako je Predsjednik RH, zemlje članice NATO, izjavio kako će u slučaju eskalacije Hrvatska povući i zadnjeg hrvatskog vojnika.

Milanović je svjesno ili nesvjesno izazvao veliki skandal. Prenijele su ga i najveće ruske agencije, ali su naslovi potpuno iskrivili njegovu izjavu. On je rekao kako “Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika.”, a naslovi ruskih agencija su: Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba između Rusije i Ukrajine. Iako u kasnijim tekstovima prenose njegovu izjavu kako HV neće sudjelovati u zonama borbenih djelovanja.
Ruski runews pak piše da dok zapadni mediji nastavljaju širiti informacije o ruskom napadu na Ukrajinu, NATO dovlači trupe bliže ruskim granicama. U tom kontekstu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović dao je neočekivanu izjavu.

Klikni.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari