Connect with us

Komentar

Rusi su doveli sebe u još težu situaciju nego u kojoj su bili prije napada na Kharkiv

Objavljeno

-

Od 18.05 do danas, ruske postrojbe nisu napredovale niti metra na sjevernoj bojišnici kod Kharkiva. Naprotiv, pod napadima Ukrajinskih snaga svakodnevno se povlače, posebno oko Vovčanska……

Uz ogromne ljudske gubitke, uništenje velikih količina tehnike, ruska sjeverna avantura se pomalo završava. Sa potpunim strateškim promašajem o čemu sam več pisao.

Od zamisli razvlačenja Ukrajinskih snaga i zauzimanja Donbasa, doveli su sebe u još težu situaciju nego u kojoj su bili prije napada na Kharkiv. Ukrajinci su dobili odobrenje da ih napadaju zapadnim oružjem preko granice.

Posebno se to osjeća u gubitcima topništva koje je desetkovano dolaskom novih količina zapadnog naoružanja.Samo u Lipnju, za 8 dana uništeno ih je 357 komada, gotovo 47 komada dnevno.
Očigledno je da je Ukrajinski stožer intenzivirao napade na rusko topništvo, koristeći nove količine opreme i granata za protutopničke borbe i aktivnosti, kao i napade dronovima na lokacije topništva.

Rusko pješaštvo je problem samo po sebi, slanje neograničenih količina ljudskog mesa u napade je “standard” ruskog ratovanja, tenkovi i oklopna vozila postali su “nebitan faktor” jer su postali vrlo lake mete za uništenje putem preciznog topništva, raketnim bacačima i dronovima, osnova prevlasti ruske vojske ostalo je topništvo i broj ispaljenih granata na Ukrajinske položaje.

Posebno sada, kada pomalo jenjeva i rusko iživljavanje FAB bombama prema Ukrajinskim crtama obrane jer se boje novih količina i vrsta protuzračne obrane kojima se Ukrajina sve više naoružava.
Tisuće topničkih granata su največi problem, posebno u odnosu ispaljene količine koja je još uvijek daleko u korist rusa.

Očito da su Ukrajinci pametno prosudili i rade dobar posao, koncentrirani na “cijevi” koje sustavno uništavaju, djelomično se iste uništavaju pretjeranim korištenjem od strane rusa i vjerojatno je da će za nekoliko mjeseci rusija doći u nezahvalnu situaciju kada količina granata neće biti njihova taktička prednost jer ih jednostavno neće imati iz čega ispaljivati u tolikoj količini.

Da priča ide u tome smjeru, vidjeli ste i objavu od prije dan-dva, u kojoj sami rusi priznaju korištenje topova sa oklopnih vozila kao potporu pješaštvu jer nedostaje “pravog” topništva.

Gubitke od preko 40 topničkih oruđa dnevno niti jedna vojska svijeta ne može pratiti, što izvlačenjem “antiknog” topništva iz pričuve ili proizvodnjom novih oruđa, posebno samohodnih haubica.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas