Connect with us

Komentar

Rusi su očigledno svjesni trenutka koji se neupitno približava

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusi su očigledno svjesni trenutka koji se neupitno približava i čine sve kako bi osujetili Ukrajinsku namjeru rušenja Krimskog mosta

Pokušao sam sa slikom objasniti koliko mi se sav taj njihov trud i pokušaj čini sulud i beskoristan….
Osmi ponton (teglenica) već se dovozi do mosta , javlja Crimean Wind Monitoring Group pozivajući se na satelitske snimke

Rusija gradi drugu liniju zapreka blizu Krimskog mosta na strani Crnog mora. Ovog puta barijere nisu napravljene od bačava sa sajlama koje je uništila oluja , već od malih teglenica. Prema rusima, to može zaštititi strukturu od ukrajinskih vodenih dronova.
Do danas je postavljeno ukupno 7 sekcija.

Ako malo bolje pogledamo sliku sa teglenicama i istu objedinimo sa širom slikom mosta kao što sam napravio, vidljivo je da na taj način rusi brane samo dio mosta. Onog oko glavnog morskog prolaza za trgovačke brodove.

Krimski most u svojoj dužini ima oko 5,5 kilometara konstrukcije koja je nad morem, ostatak leži na kopnenim pojasevima. Pokriti i “zaštititi” samo cca 500-800 metara mosta je više nego smiješno.

Ukrajinci napad mogu izvršiti na bilo kojem dijelu mosta koji se nalazi iznad vode, to ne mora biti glavni prolaz. Vodeni dronovi imaju gaz manji od jednog metra.
Bit je u tome da se sekcija mosta sruši, ako se to učini iznad mora, eventualni popravak je daleko teži, sporiji i vjerojatno se nikada neće ni provesti ako Ukrajinci krenu u oslobađanje Krima.

Vjerujem da rusi pokušavaju zaštititi dio baš pored prolaza za brodove, jer bi njegovim eventualnim rušenjem bila dovedena u pitanje i plovnost prema tom dijelu rusije, prema luci Rostov. Istovremeno sam prolaz ne smiju zaštititi teglenicama zbog svakodnevnog brodskog prometa.

Nadalje, ako uzmemo u obzira da nije izvjesno na koji način će Ukrajinci pokušati uništiti most i da će udar vodenim dronovima vjerojatno biti samo jedan segment strategije, mislim da rusi pokušavaju nemoguće.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas