Connect with us

Komentar

Rusi su pobijedili sami sebe

Objavljeno

-

Kada analiziramo trenutnu situaciju oko ruskog “izleta” u oblast Kharkiva, nameće se samo jedan zaključak..

Probali su na strateškom nivou – nisu uspjeli. Naprotiv “istjerali su vraga” i to će im se uskoro obiti o glavu.
U nastojanju da razvuku Ukrajinske snage i oslabe Ukrajinsku obranu Donbasa, kako bi izbili na granice okupiranih i “pripojenih” oblasti Ukrajine u Donbasu, počinili su grešku.

Zbog poimanja da su sila i snaga, da su gospodari života i smrti i da mogu raditi što hoće, usprkos svjetskim i ljudskim normama, deklaracijama i zakonima. Jer oni su rusi.

Računali su da će iskoristiti vrijeme do masovnije isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini i da će stići ostvariti svoje zamisli.
Osnovno pravilo napadnih operacija/ofanziva svake vojske je da imaju svoj početni zamah, svoju kulminaciju i svoje “gašenje”…. Tako je bilo i sada, sa ruskom ofanzivom koja pomalo na svim dijelovima bojišnice ide ka svome gašenju, dolazi do gubljenja resursa i potencijala.

Ruse je u ovoj ofanzivi, pogotovo napadima na sjeveru Ukrajine porazilo je ne toliko zapadno naoružanje, koliko njihova zločinačka narav.
Porazili su ih učestali, svakodnevni i bezobzirni napadi na Kharkiv. Porazili su ih zločini nad civilima i ignoriranje svjetske javnosti i apela.

Ovi napadi su bili okidač za skidanje zabrane korištenja zapadnog naoružanja na teritoriju rusije. Da su uspjeli potisnuti svoj ubilački i osvetoljubivi nagon, sve bi bilo drugačije.

Potpuno sam uvjeren da do odobrenja ne bi došlo da su rusi krenuli na Kharkiv bez svakodnevnog bombardiranja grada, samo sa napadima na Ukrajinske obrambene crte.
Zapad bi se pokrio ušima i negodovao ali ne bi skinuo zabranu. bili su, iako nevoljko, gurnuti u obranu postulata civilizacije i ljudskih prava, spriječiti čisti zločin.

Rusi su pobijedili sami sebe, lošim procjenama, kao uostalom mnogo puta u ovome ratu. I to ne samo u oblasti Kharkiva….dobili su veliki problem na teritoriju rusije cijelom dužinom granice koji itekako može utjecati na cijeli daljni tijek ovoga rata.. Jer zapadno naoružanje nije samo Američko, koje ima teritorijalno ograničenje na oblast Kharkiva, ostali nemaju……

Ono što očekujem je Ukrajinska ofanziva kod Kharkiva i lagano čišćenje okupatora, njihovo potiskivanje prema granici. Nije jednostavno ruskim zapovjednicima kada znaju da im u zaleđu Ukrajinski projektili uništavaju logistiku, topničku potporu, kada zrakoplovi imaju ograničenja u misiji potpore a sve to zajedno dovodi samo do jednog logičnog postupka – povlačenja odakle su i došli.

Neće se to dogoditi preko noći ali je postupak već počeo….samo strpljenja.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas