Connect with us

Rusi ugrozili egzistenciju 20 tisuća stanovnika doline Neretve

Published

on

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministarstvima vanjskih poslova i poljoprivrede te Hrvatskoj gospodarskoj komori, u kojem upozorava da je zabrana izvoza na rusko tržište ugrozila 20-tak tisuća stanovnika Neretve koji su egzistencijalno vezani uz mandarine, a ministre moli da taj problem što uvjerljivije predstave kolegama na razini EU.

mandarineŽupan u pismu navodi kako ga je udruga voćara “Mandarina” iz doline Neretve upozorila na iznimno štetne posljedice nakon što je Rusija zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije.

Proizvođači tvrde da će odlukom Ruske Federacije nastati niz štetnih posljedica za proizvođače i distributere mandarina u dolini Neretve. Navode kako je čak 40 posto izvoza mandarina iz doline Neretve u 2012. godini plasirano na tržište Rusije. U 2013. taj je postotak bio nešto manji jer su plodovi, pogođeni tučom, bili lošije kvalitete, ali su voćari u 2014. godini očekivali nadmašiti brojke iz 2012. jer očekuju rekordan urod od 80 tisuća tona voća iznad prosječne kvalitete.

Napominju i da u suradnji sa HGK aktivno sudjeluju na prestižnom Međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi ( WORLD FOOD MOSCOW) s ciljem dodatne promocije proizvoda.

“Odluka o zabrani izvoza na tržište Rusije ozbiljno je ugrozila voćare u planiranim aktivnostima. Trenutna situacija traženja novih tržišta mjesec dana prije početka berbe u najmanju ruku je neizvjesna, kao što je neizvjesna pozicija 20-tak tisuća stanovnika Neretve koji su egzistencijalno vezani uz mandarine. Stoga Vas molimo da učinite sve kako bi što uvjerljivije predstavili ovaj problem u kontekstu dogovorenog sastanka ministara na razini EU”, stoji u pismu župana Dobroslavića, prenosi Fena.

Župan ističe da EU ima razrađene mehanizme pomoći malim ekonomijama, koje se ne brzo prilagođavati izvanrednim, okolnostima i napominje da voćari predlažu uvođenje zaštitne mjere na uvoz iz zemalja izvan EU.
izvor:dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari