Connect with us

Politika

Rusi uvjeravaju građane BiH da su SAD i Zapad pred propašću

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski diplomati zaduženi za Bosnu i Hercegovinu pokušali su u nedjelju uvjeriti građane te zemlje da su Sjedinjene Države pred raspadom i zato ih neće moći zaštiti, što je reakcija na raniju izjavu američkog veleposlanika u Sarajevu da njegova zemlja “neće BiH prepustiti Rusiji”.

Na Facebook stranici ruskog veleposlanstva u Sarajevu postavljena je objava u kojoj stoji ocjena da su Sjedinjene Države zemlja “kojoj su temelji napola rascijepljeni, a pukotine se produbljuju”, a kao dokaz tomu ponudili su tvrdnju da SAD danas nisu u stanju zaštiti niti Europu.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy je ranije ovog tjedna u intervjuu Radiju slobodna Europa (RSE) kazao da će Washington nastaviti snažno podupirati teritorijalni integritet i suverenitet BiH uključujući pravo te zemlje da sama odluči hoće li postati članicom NATO-a.

“Želim podsjetiti na ono što je rekao državni tajnik Anthony Blinken u svom svjedočenju pred Kongresom. Mi ne odlazimo, nećemo nestati, održat ćemo svoje međunarodno prisustvo ovdje i naše međunarodno vojno prisustvo. Mislim da je to veoma važno uzeti u obzir kada se procjenjuje sigurnosno stanje u BiH”, kazao je Murphy komentirajući ranije prijetnje iz Moskve upućene BiH nastavi li ta zemlja put ka članstvu u NATO-u.

Iz ruskog su mu veleposlanstva sada odgovorili da je cijeli svijet vidio što su SAD postigle u Afganistanu, Iraku, Libiji te nekadašnjoj Jugoslaviji i što je iz toga proisteklo. Kažu da je sve to rezultat promoviranja politike dominacije i segregacije što će u konačnici rezultirati “propašću zapadnog svijeta”.

“Sada Sjedinjene Države aktivno ‘brane’ Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, sugestija je ruskog veleposlanstva u BiH.

I Rusija ima svoje nacionalne interese, potvrdili su uz ciničnu konstataciju da Moskva, za razliku od zapadnih zemalja, preferira “otvoren i drugarski dijalog”.

“Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Na žalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi”, napisali su ruski diplomati u BiH. (Hina)

Rusi ponovo prijete BiH, ovoga puta zbog jasne potpore Ukrajini

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari