Connect with us

Analiza

Vodeći kineski stručnjak za Rusiju: Rusija će sigurno izgubiti u Ukrajini

Objavljeno

-

isječak X

S vremenom će Moskva biti prisiljena povući se sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, uključujući Krim, rekao je vodeći kineski stručnjak za rusiju Feng Yujun.

Rat između Rusije i Ukrajine pokazao se katastrofalnim za obje zemlje. Međutim, rusija će sigurno izgubiti u Ukrajini, rekao je vodeći kineski stručnjak za rusiju Feng Yujun u članku objavljenom u časopisu The Economist .

Yujun je jedan od vodećih kineskih rusističara, profesor na Sveučilištu Fudan u Šangaju.

Vojni sukob je posthladnoratovska prekretnica koja će imati duboke i dugotrajne globalne posljedice, rekao je. Četiri glavna faktora utjecat će na tijek rata .

Prvo , postoji razina otpora i nacionalnog jedinstva koju pokazuju Ukrajinci, koja je do sada bila izvanredna.

Drugi je međunarodna potpora Ukrajini, koja, iako u zadnje vrijeme nije ispunila očekivanja te zemlje, ostaje široko rasprostranjena.

Treći čimbenik je priroda modernog ratovanja, natjecanja koje uključuje kombinaciju industrijske moći i sustava zapovijedanja, kontrole, komunikacija i obavještajnih sustava. Jedan od razloga zašto je rusija vodila ovaj rat je taj što se još nije oporavila od dramatične deindustrijalizacije koju je doživjela nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Posljednji faktor je informacija. Kad je riječ o donošenju odluka , Putin se nalazi zarobljen u informacijskoj čahuri zbog činjenice da je toliko dugo na vlasti. Ruski predsjednik i njegov tim za nacionalnu sigurnost nemaju pristup točnim obavještajnim podacima.

Sustavu kojim upravljaju nedostaje učinkovit mehanizam za ispravljanje pogrešaka. Njihovi ukrajinski kolege su fleksibilniji i učinkovitiji. Uzevši zajedno, ova četiri faktora čine konačni poraz rusije neizbježnim.

S vremenom će biti prisiljena povući se sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, uključujući i Krim. Njegova nuklearna sposobnost nije jamstvo uspjeha. Nije li se Amerika s nuklearnim oružjem povukla iz Koreje, Vijetnama i Afganistana?

Iako je rat bio vrlo skup za Ukrajinu, snaga i jedinstvo njezina otpora uništili su mit o ruskoj vojnoj nepobjedivosti. Ukrajina se još uvijek može dići iz pepela. Kad rat završi, može se radovati ulasku u Europsku uniju i NATO.

Rat je prekretnica za rusiju. To je dovelo Putinov režim do široke međunarodne izolacije. Morao se nositi i s teškim unutarpolitičkim strujanjima, od pobune plaćenika iz Wagnerove skupine i drugih vojnih frakcija (primjerice, u Belgorodu) do etničkih napetosti u nekoliko ruskih regija i nedavnog terorističkog napada u Moskvi.

To pokazuje da je politički rizik u rusiji vrlo visok. Putin je možda nedavno reizabran, ali suočava se sa svim vrstama događaja crnog labuda. Uz rizike s kojima se Putin suočava, rat je uvjerio sve više bivših sovjetskih republika da ruske imperijalne ambicije ugrožavaju njihovu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Sve svjesnije da ruska pobjeda ne dolazi u obzir, te se države distanciraju od Moskve na različite načine, od razvoja politika gospodarskog razvoja koje su manje ovisne o rusiji do vođenja uravnoteženije vanjske politike.

Kao rezultat toga, izgledi za euroazijsku integraciju koju zagovara rusija su zamračeni. Rat je, u međuvremenu, učinio Europu svjesnom goleme prijetnje koju je ruska vojna agresija predstavljala za sigurnost kontinenta i međunarodni poredak , okončavši posthladnoratovski detant između EU-a i rusije.

Mnoge europske zemlje napustile su iluzije o Putinovoj rusiji. U isto vrijeme, rat je izvukao NATO iz stanja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao “moždanom mrtvošću”. Kako većina zemalja NATO-a povećava svoju vojnu potrošnju, istureno vojno raspoređivanje Saveza u istočnoj Europi dobilo je značajnu potporu.

Ulazak Švedske i Finske u NATO naglašava Putinovu nesposobnost da ratom spriječi širenje bloka. Rat će pomoći i u promjeni sastava Vijeća sigurnosti UN-a.

Ovo je istaknulo nesposobnost tijela da učinkovito izvršava svoje odgovornosti za održavanje svjetskog mira i regionalne sigurnosti zbog zlouporabe prava veta od strane nekih stalnih članica.

To je razljutilo međunarodnu zajednicu, povećavši izglede za ubrzanje reforme Vijeća sigurnosti. Njemačka, Japan, Indija i druge zemlje vjerojatno će postati stalne članice, a pet trenutnih stalnih članica moglo bi izgubiti pravo veta.

Bez reforme, paraliza koja je postala zaštitni znak Vijeća sigurnosti odvest će svijet na još opasnije mjesto. Odnosi Kine i rusije nisu stabilni i na njih su utjecali događaji u posljednje dvije godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov upravo je posjetio Peking, gdje je sa svojim kineskim kolegom još jednom istaknuo bliske veze između svojih zemalja.

Ali čini se da je putovanje bilo više diplomatski pokušaj rusije da pokaže da nije sama.. Pronicljivi promatrači primjećuju da se kineska pozicija prema rusiji vratila sa pozicije “bez ograničenja” s početka 2022., prije rata, na tradicionalna načela “nesvrstanosti, nekonfrontacije i negađanja trećih strana”.

Iako se Kina nije pridružila zapadnim sankcijama protiv rusije, ona ih sustavno ne krši. Istina je da je Kina 2023. uvezla više od 100 milijuna tona ruske nafte, ali to nije puno više nego što je godišnje kupovala prije rata.

Ako Kina prestane uvoziti rusku naftu i umjesto toga je kupuje od drugih zemalja, to će nedvojbeno dovesti do rasta svjetskih cijena nafte, stavljajući ogroman pritisak na globalno gospodarstvo.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas