Connect with us

BiH

Rusija će vratiti ikonu poklonjenu Lavrovu dok BiH ne ispita njezino porijeklo

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija će vratiti ikonu koju je vođa bosanskih Srba darovao ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, nakon što su tužitelji u BiH rekli da nastoje utvrditi je li dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine.

Milorad Dodik, predstavnik bosanskih Srba u tročlanom predsjedništvu Bosne i Hercegovine, poklonio je 300 godina staru pozlaćenu ikonu Lavrovu tijekom njegova ovotjednog posjeta Sarajevu.

“Ikona će biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnila njezino porijeklo”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje u subotu prenose ruske novinske agencije.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bh. je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu, pošto je novinska agencija bosanskih Srba, Srna objavila fotografiju ikone i pečat o autentičnosti, koji upućuje na to da je porijeklom iz grada Luganska u kojemu se proruski separatisti bore s pripadnicima kijevskih vojnih snaga.

Dodik nije komentirao pitanje, a ni do njegovih se suradnika u subotu nije uspjelo doći kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Više desetaka bosanskih Srba borilo se, zajedno s proruskim pobunjenicima u ratu na istoku Ukrajine koji je započeo 2014.

Srbija i bosanski Srbi njeguju bliske odnose s Rusijom s kojom dijele pravoslavnu vjeru.

Dva člana predsjedništva odbila su se sastati s Lavrovom tijekom njegova posjeta zbog, kako su rekli, “nepoštovanja” bh. državnih simbola i institucija.

Istaknuti njemački novinar: Komšić i Džaferović zabili su strašan autogol

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari