Pratite nas

Zanimljivosti

RUSIJA: Cyber-oklop za elektronički rat

Objavljeno

na

Vlada Rusije planira do kraja godine razmotriti prijedlog zakona o sigurnosti informacijske infrastrukture od posebnog značaja, koji će Rusiji omogućiti stvaranje kompleksnog sustava zaštite od cyber-napada.

O tome za Ruski vjesnik govori Igor Šeremet, jedan od autora prijedloga zakona, predsjednik savjeta vladinog vojnoindustrijskog povjerenstva za automatizirane sustave upravljanja, telekomunikaciju, izviđanje, elektronički rat i informacijsko suprotstavljanje.

Kakav arsenal zaštite od cyber-napada već postoji u Rusiji?

IgorSeremet-400x266Pod rukovodstvom Federalne službe sigurnosti (FSB) u zemlji je formiran državnisustav za otkrivanje i sprečavanje računalnih napada. Ovaj sustav već funkcionira: samo tijekom 2013. otkrivene su tri informatičke špijunske mreže stranih zemalja i na taj način spriječena je krađa dva milijuna stranica povjerljivih informacija. Danas je cyber-špijunaža često učinkovitija od klasične špijunaže u kojoj se koriste agenti. Teško da bi neki James Bond iz inozemstva uspio tako duboko prodrijeti u strukture druge države da mu se pruži prilika ukrasti čitav tajni arhiv.

Takozvani implantati u računalnim mrežama – je li to stvarnost ili samo mit o “špijunaži”?

U svim aparatima, između ostalog i u smartphoneima, tabletima, osobnim računalima, kao i u sredstvima za formiranje mreža (serverima i modemima) sreću se kako slučajni, tako i diverzivni defekti.

Slučajni defekti su u pravilu posljedica pogrešaka programera ili su to obične pogreške u proizvodnji. Diverzivni defekti su unaprijed osmišljene programske i sistemske operacijske mine (softverski i hardverski implantati – software and hardware implants). Ovi defekti omogućuju da se informacijska sfera stavi pod potpunu kontrolu i da se realizira preuzimanje povjerljivih podataka.

Prema procjenama stručnjaka, 2030. će početi masovna proizvodnja elektronike na temelju novih fizičkih principa i uz korištenje novih materijala. Postoji čak mogućnost da Rusija u nekim segmentima zauzme vodeće pozicije. Radi se prije svega o kvantnim računalima i kvantnim vezama.
U Rusiji se otkrivanjem takvih defekata bavi niz istraživačkih laboratorija. Samo jedna od njih je u razdoblju od 2008. do danas otkrila preko 40 diverzivnih defekata u softversko-hardverskim sredstvima inozemne proizvodnje.

U posljednje vrijeme sve češće se sreću programirani čipovi, koji izvana izgledaju identično, ali ovisno o izvacima funkcioniraju na različite načine. To znači da je nužno analizirati ne samo strukturu čipa, nego i program koji se nalazi u njegovoj memoriji. I mi se bavimo takvom analizom.

Tko proizvodi čipove?

Čipovi se proizvode unutar takozvanih fabless (“bez-tvorničkih”) tehnologija. To znači da se oni projiciraju u dizajn-centrima, a projekti se zatim u obliku datoteka šalju tvornicama.

Tvornica proizvodi traženu količinu čipova i isporučuje ih naručitelju. Osnivanje ovakvog tipa tvornice, koji se naziva foundry (“ljevaonica”), zahtijeva značajna financijska sredstva. Njihov broj u svijetu nije velik i u pravilu su u vlasništvu velikih transnacionalnih kompanija.

Većina foundry tvornica nalazi u zemljama jugoistočne Azije, zato što je tamo još uvijek vrlo jeftina radna snaga. Pritom stvarni vlasnici tvornica koje proizvode konačne proizvode možda uopće nisu Kinezi.

Hakerski napadi, kako je poznato, također većim dijelom dolaze s područja Kine. Zbog čega?

Internet adrese pravih cyber-kriminalaca skrivaju se pomoću takozvanih botneta. Botnet se sastoji od specijalnih programskih modula (“bota”) koje prijestupnici tajno putem interneta postavljaju na osobna računala. Oni obavljaju preusmjeravanje konekcija, kako bi se sakrila internetska adresa pravog izvora informacija.

Stvaranje i prodaja botneta je jedna od najrasprostranjenijih kriminalnih internetskih usluga. Pomoću botneta haker koji se nalazi na Tajlandu može napasti internetski resurs koji se nalazi, recimo, u Brazilu. Pritom on to može učiniti putem “skokova”, koji prolaze kroz kompjutere koji se fizički nalaze u Japanu, Finskoj, Italiji, Kataru, Indoneziji ili u drugim zemljama.

Duljina lanca koji osigurava anonimnost može biti i nekoliko desetaka “botova”. A zatim djeluje “zakon velikih brojeva”. S obzirom da je Kina zemlja s najvećim brojem stanovnika, znači da tamo ima više korisnika interneta nego bilo gdje na svijetu. To se odnosi i na “botove”, koje hakeri različitih zemalja preko interneta postavljaju na kompjutere Kineza. Gledano izvana, zaista izgleda kao da s teritorija Kine idu napadi na sav ostali svijet.

Kako će se u Rusiji razvijati tehnologije nove generacije?

Prema procjenama stručnjaka, 2030. će početi masovna proizvodnja elektronike na temelju novih fizičkih principa i uz korištenje novih materijala. Postoji čak mogućnost da Rusija u nekim segmentima zauzme vodeće pozicije. Radi se prije svega o kvantnim računalima i kvantnim vezama.

Kvantna veza je apsolutno zaštićena od špijunaže. U principu je nemoguće presresti kvantni informacijski tok. A kvantna računala prilikom faktorizacije brojeva, tj. njihovog razlaganja na jednostavne faktore, postižu brzine nedostižne za tradicionalne kompjutere.

Na primjer, najmoćniji američki superkompjuter na svijetu TitanCray XK7 zadatak faktorizacije broja koji ima 250 znamenki, poznat u kriptoanalizi, može riješiti za godinu dana. Dok kvantni kompjuter s frekvencijom od samo jednog megahertza istu operaciju može izvesti za četiri sekunde. Za broj od 1000 znamenki ista operacija bi na tradicionalnom kompjuteru trajala stotine milijardi godina, a na kvantnom računalu samo jednu i pol minutu. Zamislite samo: stotine milijardi godina računanja u usporedbi s jednom i pol minutom! Međutim, naravno da je u stvaranje takvih kompjutera potrebno uložiti ozbiljan trud i značajne investicije.

Sergej Ptičkin/Ruski vjesnik

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari