Connect with us

Iz Svijeta

Rusija gradi veliku vojnu bazu blizu ukrajinske granice

Objavljeno

on

Rusija je započela izgradnju velike vojne baze u blizini Ukrajine u kojoj će se nalaziti skladišta streljiva i vojarna za nekoliko tisuća vojnika, što je projekt koji upućuje na to da se Kremlj priprema za dugoročni sukob sa službenim Kijevom, objavljeno je u četvrtak 10. rujna.
[ad id=”68099″]
Baza će, kada bude dovršena po objavljenim dokumentima, imati i vlastiti bazen, klizalište te frizerski salon. Ovaj tjedan radnici podižu ogradu u kukuruzištu blizu sela Solotija kako bi ogradili prostor, a Reutersova su izvjestitelja zamolili da se udalji od gradilišta, optuživši ga da je ukrajinski špijun.

Na gotovo istom mjestu u travnju prošle godine primijećene su vojne aktivnosti koje su se poklopile sa žestokim borbama s druge strane granice u Ukrajini koja je udaljena oko 25 kilometara. Tada je ondje primijećena eskadrila borbenih helikoptera Mi-24 te vojni šatori i kamioni.

NATO je optužio Rusiju da koristi improvizirane baze kako bi u Ukrajinu slala vojnike i teško oružje, podupirući na taj način borbu proruskih separatista u Kijevu. Rusija i dalje opovrgava navode prema kojima su njezini vojnici razmješteni u Ukrajini. Ministarstvo obrane nije odgovorilo na pisana pitanja Reutersa o svrsi podizanja baze i o tomu je li izgradnja povezana s ukrajinskim konfliktom.

Ministarstvo kani izgraditi devet vojarni za oko 3500 vojnika, skladište za rakete, topove i ostalo streljivo. U dokumentima također stoji da će se u bazi izgraditi i veliki kompleks za vježbe te ambulanta s 50 kreveta koja će se moći proširiti u slučaju velikog priljeva ranjenih. „To će biti vojni grad“, kaže Aleksander Pančenko čija kuća izlazi na poljoprivredno zemljište na kojemu se održavaju pripremni radovi za veliki građevinski projekt.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari