Connect with us

Iz Svijeta

Rusija i Bjelorusija na zajedničkoj će vježbi simulirati odbijanje vanjskog napada

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruska i bjeloruska vojska zajednički će uvježbavati odbijanje vanjskog napada prilikom vojnih vježbi u Bjelorusiji idućeg mjeseca, objavili su u četvrtak Minsk i Moskva u vrijeme napetosti sa Zapadom zbog Ukrajine.

Ruske postrojbe i vojna oprema počeli su stizati u Bjelorusiju u ponedjeljak za vojnu vježbu “Saveznički odgovor” koja će biti održana u neposrednoj blizini bjeloruske granice s članicama NATO-a Poljskom i Litvom te blizu granice s Ukrajinom.

Zapad je izrazio zabrinutost zbog moguće invazije ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom.

“Cilj vježbe je fino podešavanje zadaća suzbijanja i odbijanja vanjske agresije tijekom obrambene operacije, suprotstavljanje terorizmu i zaštita interesa Unije (Rusije i Bjelorusije)”, kazao je ruski ministar obrane Aleksandar Fomin, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Fomin je kazao da će 12 mlažnjaka Suhoj Su-35, dvije jedinice proturaketnog sustava S-400 te raketni sustav Pancir biti raspoređeni u Bjelorusiju zbog vojne vježbe.

Bjelorusko ministarstvo objavilo je da će u prvoj fazi vojnih vježbi do 9. veljače bjeloruske i ruske snage uvježbati raspoređivanje vojnika, obranu vojnih objekata i procjenu sposobnosti protuzračne obrane svojih postrojbi.

U drugoj fazi vojnih vježbi od 10. do 20. veljače ruske i bjeloruske snage će “uništiti ilegalne vojne formacije, neprijateljsku sabotažu i izviđačke skupine”, navodi bjelorusko ministarstvo obrane.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, kojemu je Zapad uveo sankcije nakon postizborne represije 2020. i prošlogodišnjeg izazivanja migrantske krize, kazao je da su vojne vježbe potrebne jer je Ukrajina nagomilala postrojbe blizu Bjelorusije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari