Connect with us

Vijesti iz regije

Rusija i Bjelorusija započele velike vojne vježbe, zabrinuvši NATO

Objavljeno

on

foto HINA

Rusija i Bjelorusija svečano su u četvrtak otvorile velike vojne vježbe koje će trajati tjedan dana i odvijati se na teritoriju dviju zemalja i na Baltičkom moru, što je zabrinulo neke članice NATO-a, javlja Hina.

Visoki vojni dužnosnici dviju zemalja nazočili su svečanom otvaranju vježbi nazvanih “Zapad-2021” u zapadnoj Rusiji.

Aktivni dio vježbi, koje se odvijaju u trenutku visokih napetosti između Zapada i Bjelorusije zbog nasilnog gušenja bjeloruske oporbe, počinje u petak i trajat će do 16. rujna.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da će sudjelovati do 200.000 vojnika, oko 80 zrakoplova i helikoptera, do 15 brodova i gotovo 300 tenkova.

Vježbe će uključivati pravi pucnjavu i vrhunac su većih tromjesečnih vježbi.

Sudjelovat će i vojnici iz Armenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije, po ruskom ministarstvu obrane.

Dužnosnici NATO-a upozorili su da će vježbe, koje slijede nakon velikog gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama ranije ove godine, povećati rizik od nesreće i loše procjene što bi moglo izazvati krizu.

Zamjenik ruskog ministra obrane Nikolai Pankov rekao je da su vježbe čisto obrambene prirode i da će Moskvi i Minsku omogućiti da poboljšaju vojnu suradnju.

Vježbe su otvorene na dan kada se u Kremlju sastaju ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR