Connect with us

Iz Svijeta

Rusija imenovala novog zapovjednika nakon nestanka ‘generala Armagedona’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija je imenovala novog privremenog glavnog zapovjednika zračno-svemirskih snaga umjesto Sergeja Surovikina, zvanog “general Armagedon”, koji je nestao iz javnosti nakon pobune Wagnerovih plaćenika protiv državnog vrha, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija RIA

Tijekom pobune od 23. do 24. lipnja, Surovikin, zapovjednik ruskih napada na Ukrajini, pojavio se u videosnimci bez insignija i činio se napet te je pozvao šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Nakon pobune, koja je okončana pregovorima i dogovorom, neki ruski i drugi mediji objavili su da se protiv Surovikina, kojeg je Prigožin često javno hvalio uoči pobune, vodi istraga zbog mogućeg sudioništva u pobuni te da je u kućnom pritvoru.

Ruski medij RBC i telegram kanal Rybar blizak ministarstvu obrane, objavili su u utorak da je Surovikin smijenjen s mjesta zapovjedika ruskih zračnih snaga.

U srijedu je RIA citirala neimenovani izvor koji je rekao: “Bivši načelnik ruskih zračnih i svemirskih snaga Sergej Surovikin sada je razriješen dužnosti”.

Prema istom izvoru Surovikinov dosadašnji zamjenik Viktor Afzalov “privremeno vrši dužnost vrhovnog zapovjednika ratnog zrakoplovstva”.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaj koji nije službeno potvrđen.

Surovikin je stekao nadimak “general Armagedon” tijekom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio.

U listopadu 2022. postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, no u siječnju je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog stožera, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.

Afzalov je prethodno bio zamjenik Surovikina i bio je načelnik stožera Zračno-svemirskih snaga najmanje četiri godine, prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Tijekom Surovikinove odsutnosti iz javnosti, Afzalov je prošlog mjeseca prikazan na televiziji kako podnosi brifing Gerasimovu. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari