Rusija je proglasila ‘potpunu zabranu’ uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država

  0

  Rusija je proglasila ‘potpunu zabranu’ uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku vlade.

  Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade.

  med2

  ‘U sankcijama nema ništa dobra i ovo nije bila laka odluka, ali smo to morali učiniti’, rekao je Medvedev. Zabrana stupa na snagu 7. kolovoza i vrijedi godinu dana.

  Medvedev: Još nema odluke o zabrani preleta za europske i američke prijevoznike

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev je kazao kako Moskva razmatra zabranu preleta europskim i američkim zračnim prijevoznicima, a za sada se odlučila samo za zabranu korištenja njezina zračnog prostora za ukrajinske prijevoznike.

  Zabrana bi pogodila europske zračne prijevoznike poput Lufthanse, British Airwaysa i Air Francea ali bi mogla utjecati i na poslovanje Aeroflota koji zarađuje oko 300 milijuna dolara godišnje od preleta stranih zrakoplova kroz ruski zračni prostor.Ruski mediji prenijeli su u utorak kako Rusija, kao odgovor na sankcije Europske unije zbog krize u Ukrajini, razmatra uvođenje ograničenja ili zabrane europskim i američkim zračnim prijevoznicima korištenja njezina zračnog prostora što bi dovelo do povećanja cijena njihovih letova do azijskih odredišta.Ruski niskobudžetni prijevoznik Dobroljot, koji je u vlasništvu ruskog Aeroflota, morao je prošloga tjedna otkazati sve letove nakon što je ugovor o najmu zrakoplova otkazan zbog sankcija EU protiv zračnih prijevoznika koji lete na Krim, crnomorski ukrajinski poluotok kojeg je Rusija anektirala u ožujku.

  Lufthansi, British Airwaysu i Air Franceu poznato je da se razmatraju takve zabrane i zabrinuti su zbog gubitaka koji bi mogli dosegnuti milijardu eura nakon tromjesečne zabrane.

  Ograničenja bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike što bi ih dovelo u nepovoljniji položaj u odnosu na azijsku konkurenciju.

  Medvedev je istodobno poručio da se sankcije mogu opozvati u slučaju da ‘naši partneri pokažu konstruktivni pristup’ u pogledu sankcija protiv Rusije, prenose svjetske agencije.

  Putin rekordno popularan, Rusi se ne boje sankcija

  hi-putin-852-cp-03451715-8col

  Popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina dosegla je u kolovozu novu rekordnu razinu od 87 posto, najveću u zadnjih šest godina, po ispitivanju javnog mnijenja čije je rezultate u četvrtak objavio neovisni centar Levada.

  Postupke svojeg predsjednika podržava 87 posto Rusa, 22 postotnih bodova više nego u siječnju. Nezadovoljnih je 13 posto prema 34 posto u siječnju.

  Riječ je o najvećoj popularnosti ruskog predsjednika od gruzijskog rata 2008., kada je Putina podržavalo 88 posto građana.

  Putinova popularnost veća je od 80 posto od aneksije Krima u ožujku. Gotovo nije pala ispod 60 posto od njegova dolaska na vlast 2000.
  Popularnost ruskog premijera Dmitrija Medvedeva također se povećala na 71 posto, prema 48 posto u siječnju.

  Uz to, 66 posto ispitanika smatra da njihova zemlja ide u dobrom smjeru (43 posto u siječnju), dok 19 posto smatra da ne ide (41 posto u siječnju).

  Ispitivanja također pokazuju da se Rusi ne boje sankcija nametnutih njihovoj zemlji. (Hina)

  facebook komentari