Connect with us

Iz Svijeta

Rusija kaže da Lavrov još nije dobio američku vizu za posjet UN-u

Objavljeno

-

EPA/HINA

Rusija je zatražila 56 viza od SAD-a za posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s izaslanstvom New Yorku u povodu godišnjeg zasjedanja UN-a ovaj mjesec, ali za sada nisu dobili nijednu.

U pismu glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, koje je Reuters u petak dobio na uvid, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia ocijenio je da je to “zabrinjavajuće” jer je zadnjih nekoliko mjeseci Washington “stalno odbijao odobriti ulazne vize” nizu ruskih delegata za druge UN-ove događaje.

SAD ozbiljno shvaća svoje obveze kao zemlja domaćin UN-a, rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da su informacije o odobravanju viza povjerljive po američkim zakonima pa ne može komentirati pojedinačne slučajeve.

Po sporazumu iz 1947., SAD općenito mora dopustiti pristup stranim diplomatima Ujedinjenim narodima. No Washington objašnjava da može uskratiti vize iz razloga koji se odnose na “sigurnost, terorizam i vanjsku politiku”.

“Svake godine obradimo stotine viza za delegate Ruske Federacije na UN-ovim događajima”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da zahtjeve treba podnijeti što je prije moguće kako bi bili na vrijeme riješeni.

“To je posebno važno zbog ruskih neopravdanih poteza protiv našeg veleposlanstva u Rusiji, uključujući prisilno otpuštanje lokalnih zaposlenika i zaposlenika iz trećih zemalja, što je jako smanjilo broj našeg osoblja i prema tome kapacitete za obradu viza”, dodao je.

Nebenzia je rekao da su zahtjevi bili predani američkom veleposlanstvu u Moskvi.

Zatražio je od Guterresa da “ponovno naglasi američkim vlastima da moraju brzo izdati tražene vize za sve ruske delegate i prateće osoblje, uključujući ruske novinare”.

Glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da su Guterres i drugi visoki UN-ovi dužnosnici u uskom kontaktu sa SAD-om i Rusijom u vezi viza. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari