Connect with us

Ukrajina

Rusija napala ukrajinsku luku za izvoz žita uoči razgovora Putina i Erdogana

Objavljeno

-

Hina/Epa

Rusija je tijekom noći pokrenula zračni napad na jednu od glavnih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, rekli su ukrajinski dužnosnici, nekoliko sati prije razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Tayyipa Erdogana.

Nakon ponoći u ponedjeljak ukrajinske zračne snage pozvale su stanovnike luke Izmail, jedne od dvije glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na rijeci Dunav u regiji Odese, da potraže sklonište . Neki ukrajinski mediji izvijestili su o zvukovima eksplozija u tom području.

Putin i Erdogan trebaju se sastati u ponedjeljak u ruskom crnomorskom odmaralištu Sočiju dok Ankara i Ujedinjeni narodi nastoje oživjeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita koji je pomogao ublažiti globalnu prehrambenu krizu. Ankara je razgovore nazvala ključnim za postizanje dogovora.

Rusija je odustala od sporazuma u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama a da premalo ukrajinskih žitarica odlazi u zemlje kojima su najpotrebnije.

Nakon odustajanja od ugovora o žitu u Crnom moru, Moskva je pokrenula česte napade na luke na rijeci Dunav, koja je od tada postala glavna ukrajinska ruta za izvoz žitarica.

Napad u ponedjeljak, čiji razmjeri još nisu poznati, uslijedio je nakon ruskih napada u nedjelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je lučka infrastruktura oštećena, a najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari