Connect with us

Iz Svijeta

Rusija napravila ogromnu stratešku pogrešku

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

“Svjedočimo novoj stvarnosti, ‘novom normalnom’ za europsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih zapovjednika da potraže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jest dugoročnom prilagodbom NATO-a”, rekao je Stoltenberg

Rusija je napravila “ogromnu stratešku grešku” jer dvije zemlje koje su do sada bile vojno neutralne, Finska i Švedska, spremne su se pridružiti NATO-u već na ljeto, objavio je The Times u ponedjeljak, pozivajući se na izjave dužnosnika SAD-a.

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država rekli su da je članstvo u NATO-u za obje nordijske zemlje bilo “tema razgovora i više sesija” tijekom sastanka ministara vanjskih poslova Saveza, održanog prošle tjedna, kojem su nazočile i Švedska i Finska, prenosi Reuters.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju je za britanski Telegraph izjavio da Savez radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

NATO je “usred temeljne transformacije” koja će imati “dugoročne posljedice” po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je Stoltenberg.

“Svjedočimo novoj stvarnosti, ‘novom normalnom’ za europsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih zapovjednika da potraže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jest dugoročnom prilagodbom NATO-a”, rekao je Stoltenberg, apostrofirajući da bi vojne trupe u istočnoeuropskim zemljama članicama trebale postati “punopravno sredstvo odvraćanja”.

Finska se sprema za povijesnu odluku o pristupanju NATO savezu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari