Connect with us

Iz Svijeta

Rusija naredila povratak vojnika u stalne baze nakon vježbi kod Ukrajine

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Rusija je naredila svom vrhovnom vojnom zapovjedništvu da u petak počne vraćati vojnike u njihove stalne baze unutar zemlje i objavila da je uspješno završila “brzu inspekciju” snaga na jugu i zapadu zemlje, blizu granice s Ukrajinom, izvijestila je novinska agencija RIA.

Nakon te najave rubalj je naglo porastao, poslije tjedana napetosti sa Zapadom zbog gomilanja ruske vojske blizu Ukrajine.

Nije jasno odnosi li se naredba o povlačenju na sve uključene snage. Vodeći diplomat EU-a Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika blizu granice.

“Vjerujem da su ciljevi brze inspekcije u potpunosti ispunjeni. Vojnici su pokazali da su sposobni osigurati vjerodostojnu obranu zemlje”, citirala je RIA ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

“Zbog toga sam odlučio završiti inspekcije u južnom i zapadnom vojnom okrugu”, rekao je Šojgu.

Dodao je da će se vojnici vratiti u svoje baze do 1. svibnja.

Međutim, Šojgu je nakon nadzora vježbi na anektiranom Krimu blizu granice s Ukrajinom u četvrtak, rekao i da je vojska morala biti spremna brzo reagirati u slučaju “nepovoljnog” razvoja situacije u blizini NATO-ovih vježbi Defender Europe, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Defender Europe je zajednička multinacionalna vježba koju predvodi američka vojska jednom godišnje i osmišljena je za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između američkih i drugih vojnika u NATO-u, kao i drugih partnera.

Od ožujka do lipnja, više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja održat će vježbe na više od 30 područja za obuku u desetak zemalja. (Hina)

Rusija pokrenula velike vojne vježbe na Krimu

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari