Pratite nas

Naši u svijetu

Rusija nastavlja gomilati vojsku i oružje na ukrajinskoj granici

Objavljeno

na

Nakon što su američke i europske agencije procijenile da se na granici na istoku Ukrajine nalazi više od 30.000 vojnih ruskih snaga, Andrij Parubij, predsjednik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da je riječ o mnogo više vojnika, gotovo 100.000, piše Washington Times.

Spremni su za napad već nekoliko tjedana. I nisu samo na Krimu već se nalaze duž cijele granice na sjeveru, istoku i jugu javio se Parubij uživo putem interneta članovima Atlantskog vijeća u Washingtonu.

Trenutačno stanje službenici ocjenjuju kao neprestani pritisak Rusije na ukrajinsku granicu. Osim regularne vojske, primijećene su i specijalne jedinice ruske policije u uniformama bez oznaka, no vrlo su slične ruskim jedinicama koje su nedavno preuzele Krim.

Iako se još ne znaju Putinove namjere, Zapad ne isključuje mogućnost dodatne ruske agresije na regiju.

Uz poštovanje ruskim jedinicama koje se nalaze uz granicu s Ukrajinom u ovom trenutku, one su na ruskom tlu. Ako ostanu na ruskom tlu, protivimo se nečemu što se čini kao pokušaj zastrašivanja, no Rusija ima legalno pravo imati svoju vojsku na svome tlu. Mislim da ništa nije konačno. Smatram da Rusija i dalje tek kalkulira – komentirao je Obama položaj ruskih jedinica.

Dok Putin gomila vojsku, MMF je ponudio Ukrajini novčanu pomoć od 27 milijardidolara. Prema riječima trenutačnog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, zemlja se nalazi na rubu bankrota.

– Financijska potpora široke međunarodne zajednice otvorit će program vrijedan 27 milijardi dolara kroz iduće dvije godine – stoji u priopćenju MMF-a.

Rusija je još prošlog tjedna najavila kako ukida popust na plin za Ukrajinu te će od sada 1000 kubika plina stajati 480 dolara, umjesto 268,5 dolara.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari