Connect with us

Iz Svijeta

Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a

Objavljeno

-

Epa/hina

Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu, prenosi u utorak agencija TASS izjavu glasnogovornika Kremlja Dimitrija Peskova.

“Ne priznajemo taj sud, ne priznajemo njegovu nadležnost”, rekao je Peskov komentirajući medijske napise da se očekuje da će ICC izdati svoje prve uhidbene naloge protiv ruskih pojedinaca vezano uz sukob u Ukrajini.

Tužitelj ICC-a bi trebao zatražiti od predraspravnog suca da odobri naloge za nekoliko Rusa zbog preseljenja djece iz Ukrajine u Rusiju i ciljanja civilne infrastrukture.

Ukrajina i zapad tvrde da je Rusija počinila “zločine protiv čovječnosti” ciljajući civile i civilnu infrastrukturu, no Rusija to odlučno odbacije.

Ranije je Konstantin Kosjačjov, zamjenik predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta rekao da je ICC “instrument neokolonijalizma u rukama zapada” te da ICC nema nadležnost nad Rusijom od kada se zemlja povukla iz tog suda 2016.

Moskva također odbacuje optužbe za prisilno preseljenje Ukrajinaca. Ona nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju u sklopu humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, daju im ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je 16. studenoga 2016. dekret o odbijanju Rusije da sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu.

Rusija ga je prethodno potpisala 13. rujna 2000. godine.

SAD je tada izrazio žaljenje zbog odluke Rusije da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Washington je isto postupio samo 14 godina ranije, a tadašnji glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby je izjavio da SAD smatra da je to suverena odluka svake zemlje.

Rusije je 2016. ocijenila da ICC nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisno pravosudno tijelo s autoritetom.

Moskva je, između ostaloga, tada obrazložila da Rusija ne može biti indiferentna prema stavu Suda iz kolovoza 2008. kada je režim gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija napao Južnu Osetiju pri čemu su ubijeni ruski mirovnjaci, ali je Sud optužio južnoosetijske snage i ruske vojnike.

Ostale zemlje s pravom veta u Vijeću sigurnosti, SAD i Kina, ali i države kao što su Sirija i Izrael, također ne priznaju jurisdikciju ICC-a.

Traje bitka za Bahmut, ICC bi mogao izdati uhidbene naloge zbog ratnih zločina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari