Connect with us

Iz Svijeta

Rusija nudi vojnu pomoć Lukašenku dok napetosti u Bjelorusiji rastu

Published

on

Foto: Arhiva

Rusija je u nedjelju ponudila vojnu pomoć Bjelorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahtjeve Zapada za ponavljanjem predsjedničkih izbora i optužio NATO da gomila snage na zapadnoj granici zemlje.

Bjelorusiju već tjedan dana potresaju ulični prosvjedi nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prošle nedjelje, što on odbacuje.

Lukašenko je ranije razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je bjeloruskom čelniku obećao da je Moskva, bude li potrebno, spremna pomoći mu vojno u skladu s paktom o kolektivnoj sigurnosti, priopćio je Kremlj.

Jake snage sigurnosti raspoređene su na ulicama Minska nakon što su se Lukašenkove pristaše okupile prvi put od izbora, na istome mjestu gdje se kasnije u nedjelju očekuje protuprosvjed kritičara predsjednika koji je na vlasti 26 godina.

Lukašenko (65) je rekao da su tenkovi i zrakoplovi NATO-a raspoređeni na 15 minuta od bjeloruske granice i da susjedne zemlje traže da se izbori ponove, štoon uporno odbija.

Ustvrdio je da ga strane vlade pokušavaju svrgnuti i podsjetio na Putinovo obećanje da će mu u slučaju potrebe vojno pomoći.

“Snage NATO-a su na našim vratima. Litva, Latvija, Poljska i naša bratska Ukrajina naređuju nam nove izbore”, rekao je Lukašenko., dodajući da će Bjelorusija “umrijeti kao država” ako bude novih izbora.

“Nikad vas nisam i nikad vas neu izdati”, naglasio je Lukašenko u emotivnom govoru.

Njegovi sljedbenici nove državne zastave i izvikuju “Za Bjelorusiju”, “Za Batku”, što je Lukašenkov nadimak, dok sa zvučnika odjekuju partiotske pjesme.

Na skupu je nekoliko tisuća ljudi. Oporbeni mediji prenose da je Lukašenko, nekoć upravitelj državne farme, autobusima dovezao ljude iz drugih dijelova zemlje koji su prisiljeni sudjelovati na skupu podrške.

Svetlana Tihanovskaja, Lukašenkova suparnica na izborima, pozvala je na veliki “Marš za slobodu” u 11 sati po lokalnom vremenu.

Kao i raniji prosvjedi, očekuje se da će kulminirati na Trgu nezavisnosti pred zgradom vlade, na istom mejstu gdje se održava skup Lukašenkovih pristaša.

Rusija, koja je s Lukašenkom u turbulentnim odnosima, pozorno motri što se događa u Bjelorusiji kroz koju prolaze strateški plinovodi za transport ruskih energenata na Zapad i koju Moskva doživljava kao tampon zonu s NATO-om.

Europska unija razmatra uvođenje sankcija kao odgovor na nasilni obračun s demonstrantima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari